NOVI POČETAK

Vijest o oprostu duga obišla svijet

01.02.2015 u 19:47

Bionic
Reading

Svjetski mediji prenijeli su danas Reutersovu vijest o oprostu duga najsiromašnijim građanima čiji su računi blokirani

'Od ponedjeljka, tisuće najsiromašnijih građana Hrvatske dobit će neobičan dar: Izbrisat će im se dugovi. Pod nazivom 'novi početak', Vlada ima za cilj pomoći oko 317.000 građana čiji su bankovni računi blokirani zbog dugova. S obzirom na to da je Hrvatska relativno mala država u kojoj živi samo 4,4 milijuna stanovnika, broj dužnih stanovnika je velik i postao je veliki ekonomski teret za zemlju. Nakon šest godina recesije, predikcija rasta za hrvatsku ekonomiju ostaje niska za ovu godinu. 'Procjenjujemo da će ova mjera biti primjenjiva na oko 60.000 građana. Njima će biti pružena prilika za novi početak bez opterećenja dugom', Washington Post citirao je potpredsjednicu Vlade Milanku Opačić prenoseći Reuters.

Kriteriji za oprost duga su da je dug manji od 35.000 kuna, a prihod manji od 1.250 kuna. Dug će se oprostiti onima koji spadaju u navedenu skupinu, a uz to ne posjeduju ni jednu nekretninu niti ušteđevinu. Ekonomisti ovaj model smatraju modelom bez presedana. 'Ne mogu se sjetiti ničeg sličnog', rekao je Dean Baker, direktor Centra za ekonomska i politička istraživanja, prenosi dnevnik.hr

Pojedini ekonomisti, među kojima je i Baker, skeptični su u uspjeh ovog pothvata. 'Nisam siguran je li to najbolji primjer kako pomoći ljudima s niskim prihodima. Ako banke misle da se ovo može ponoviti, u budućnosti će onima s niskim prihodima nametnuti visoke kamate', zaključuje Baker, piše Washington Post.