TRAŽI SE KOMPROMIS

Schulz: Grčko odbijanje suradnje s trojkom je neodgovorno

31.01.2015 u 18:43

Bionic
Reading

Stajalište Atene koja ne želi više surađivati s trojkom, zaduženom za evaluaciju reformi u Grčkoj, predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Martin Schulz nazvao je neodgovornim, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung

'To što grčka vlada ne želi više učinkovito surađivati sa svojim vjerovnicima na dnevnoj bazi smatram neodgovornim', rekao je Schulz u intervjuu za nedjeljno izdanje lista.

Prvi visoki europski dužnosnik kojega je u četvrtak primio novi grčki premijer Aleksis Cipras smatra da se pregovori između Grčke i njezinih vjerovnika mogu realizirati 'samo konsenzusom, a ne provokacijom'.

Novi grčki ministar financija Janis Varufakis u petak je izjavio da Atena ne namjerava surađivati s trojkom, zaduženom za procjenu reformi koje su provedene u Grčkoj u zamjenu za financijsku pomoć.

Trojka je u Grčkoj, dovedenoj pred gotov čin mjera štednje koje guše stanovništvo, za mnoge njezine građane postala simbol omraženosti, navodi AFP.

Na pitanje o dojmovima nakon sastanka s Ciprasom Schulz je odgovorio: 'Iz Atene sam otišao pod dojmom da se s grčkom vladom može razgovarati i da se s njom mora razgovarati te da se može postići kompromis, no za to zasad nemamo jamstva. Situacija je vrlo osjetljiva, no nije beznadna', kazao je.