UHIĆENE TRI OSOBE

Makedonska policija spriječila pokušaj državnog udara

31.01.2015 u 14:42

Bionic
Reading

Makedonska policija objavila je u subotu da će podići kaznenu prijavu protiv četiriju osoba zbog pokušaja svrgavanja vlade, uključujući, prema visokom vladinom dužnosniku, čelnika glavne oporbene Socijaldemokratske stranke Zorana Zaeva

U policiji kažu da su osumnjičene osobe pokušale prikupiti obavještajne podatke protiv vlade i ucijeniti premijera Nikolu Gruevskog kako bi ga primorale da raspusti vladu i sazove nove izbore.

Neimenovani visoki vladin dužnosnik rekao je da je jedan od osumnjičenih čelnik socijaldemokrata Zoran Zaev, koji odbacuje optužbe.

'Ovo je očiti pokušaj vlade da spriječi objavu dokumenata o kaznenim djelima i svom zlu koje je počinila', rekao je Zaev za internetski portal A1.

Mogućnost njegova zatvaranja prijeti daljnjim političkim podjelama u Makedoniji, gdje socijaldemokrati gotovo godinu dana bojkotiraju rad parlamenta zbog sumnji na prevaru na posljednjim parlamentarnim izborima.

'Prvi put od stjecanja neovisnosti, ministarstvo unutarnjih poslova spriječilo je pokušaj udara na ustavni poredak, pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti', rekao je glasnogovornik ministarstva Ivo Kotevski na konferenciji za novinare.

On nije imenovao osumnjičene, ali je naveo da je riječ o bivšem ravnatelju obavještajne službe, njegovoj supruzi i 40-godišnjem čelniku političke stranke iz Strumice, grada na istoku zemlje, što je opis koji odgovara Zaevu.

Kotevski je dodao da je troje uhićenih u pritvoru i da će policija protiv njih podnijeti kaznene prijave. Zaev nije uhićen, ali je bio nedostupan za komentar.

Njegovi socijaldemokrati glavni su suparnici konzervativnoj stranci VMRO-DPMNE premijera Gruevskog, koji je na vlasti od sredine 2006.