ZVECKANJE ORUŽJEM

Turska dignula avione zbog novog grčkog ministra obrane

30.01.2015 u 23:03

Bionic
Reading

Grčki novi nacionalistički ministar obrane natjerao je starog grčkog neprijatelja Tursku da u petak digne borbene zrakoplove jer je tek nekoliko dana od preuzimanja dužnosti preletio nenaseljene otočiće uz tursku obalu zbog kojih je i 1996. gotovo izbio rat tih dviju zemalja

Turski avioni uletjeli su u grčki zračni prostor u kojem su ih dočekali grčki mlažnjaci jer je ministar obrane Panos Kamenos s čelnicima vojske helikopterom letio nad otokom Imiom i bacio vijenac u znak sjećanja na trojicu grčkih časnika koji su prije 19 godina ondje poginuli u helikopterskoj nesreći, objavilo je grčko ministarstvo obrane.

Kamenos vodi malu desničarsku stranku euroskeptičnih Nezavisnih Grka, a incident u petak pokazuje da će u vezi s pitanjima koja nisu povezana sa zajedničkom željom da Grčka izađe iz programa štednje biti napetosti u odnosima unutar koalicije koju je s tom strankom sklopila Siriza, stranka novoga grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Otok Imiu Turci zovu Kardak, a leži sedam kilometara od turske obale. Grčka i Turska obje su članice NATO-a, a višegodišnji spor oko suvereniteta nad tim otocima doveo ih je 1996. na rub rata.

'Ministar obrane otišao je onamo da pokaže patriotizam i oda počast onima koji su ondje umrli', rekla je glasnogovornica Nezavisnih Grka Marina Kisoveloni. 'Nitko to nije učinio zadnjih 19 godina'.

Ankara nije potvrdila da su njezini zrakoplovi ušli u grčki zračni prostor. 'Naša je strana poduzela sve nužne mjere, ali naš zračni prostor nije narušen pa nema potrebe za reakcijom', priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.