NEFORMALNI SASTANAK

'Čvenk' Merkel i Hollandea na večeri od 38 eura

30.01.2015 u 21:42

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande sastali su u petak predvečer u restoranu u Strasbourgu na neslužbenoj večeri na kojoj su razgovarali o 'aktualnim pitanjima' i o budućnosti Europe

Dvoje čelnika koje je u Strasbourg pozvao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, nisu dali nikakvu izjavu novinarima kada su oko 18.30 sati po srednjoeuropskome vremenu stigli u restoran 'Zuem Ysehuet' ('Željezni šešir'), nedaleko od zgrade parlamenta.

Susret koji se trebao održati 11. siječnja, odgođen je zbog napada u Francuskoj i mimohoda organiziranog toga dana u Parizu na kojemu je sudjelovala i Merkel.

Predsjednik i kancelarka koji su sjedili za stolom zajedno sa Schulzom i prevoditeljima, trebaju 'razgovarati o europskim perspektivama i o aktualnim pitanjima, sigurnosti i terorizmu, ali i o Ukrajini', dodaje se iz predsjednikova okružja.

Francuski predsjednik je prije nekoliko tjedana najavio da će se dotaknuti i 'budućnosti Europe'.

Nedavna promjena grčke vlade trebala bi također biti na dnevnom redu, dan nakon Schulzova posjeta Ateni, gdje se sastao s novim premijerom Aleksisom Ciprasom.

'Budući da je večera neslužbena, neće biti ni dnevnog reda, ni zaključaka ni izjava', upozorila je Elizejska palača.

Vlasnici restorana dodali su za tamošnji list Les Dernieres Nouvelles d'Alsace da su pripremili "nešto jednostavniji, ali klasičan" jelovnik koji nudi izbor između tri predjela, tri glavna jela i tri deserta po cijeni od '38 eura po osobi, bez pića'.