NE DAJU 'MINI HAAG'

Srbija odbila 'hrvatsku ucjenu'

30.01.2015 u 11:13

Bionic
Reading

Srbija je odbila zahtjev Hrvatske i neće promijeniti zakon o nadležnosti za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, pišu srpski mediji

Hrvatski europarlamentarci, ali i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, u više navrata zatražili su ukidanje spomenutog zakona jer se zahvaljujući njemu Srbija stavlja u poziciju 'mini Haaga'.

Novosti.rs tražile su reakciju srpskog ministarstva pravde nakon što su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu zatražili promjenu spomenutog akta kako bi Veljko Marić, koji je osuđen na osnovi ovog zakona i trenutno izdržava kaznu u Srbiji, bio prebačen u Hrvatsku, u kojoj bi imao pošteno suđenje. Hrvatski su zastupnici uobličili zahtjeve kao amandmane u Nacrt rezolucije o napretku Srbije na putu prema EU.

Hrvatski eurozastupnici od Srbije traže i veća prava nacionalnih manjina, posebno tamošnjih Hrvata, i bolju suradnju Srbije sa Sudom u Haagu. 'Inzistirat ćemo na tome da Srbija ispuni sve kriterije na putu prema EU. Naša vlada sudjeluje u procesu pregovora kao država članica Unije i nećemo koristiti ništa izvan onoga što su kriteriji za napredovanje. Bilateralne probleme sa Srbijom rješavat ćemo bilateralno', kazala je na tu temu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.