RAZGOVARALI SCHULZ I CIPRAS

Grčka spremna na kompromis s europskim partnerima?

29.01.2015 u 21:29

Bionic
Reading

Grčka je voljna 'razgovarati' s europskim partnerima i traži 'rješenja na zajedničkoj osnovi', rekao je u četvrtak predsjednik europskog parlamenta Martin Schulz nakon razgovora s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom

Schulz je prvi čelnik EU-a koji se sastaje s grčkim premijerom iz redova radikalne ljevice, velikog pobjednika nedjeljnih parlamentarnih izbora, čije su izjave u srijedu potaknule stanovite bojazni u Europi.

'Postojala je bojazan da će Aleksis Cipras ići svojim putem, ali to nije točno, on je za dijalog (...) Grčka traži rješenja na zajedničkoj osnovi sa svojim europskim partnerima', rekao je Martin Schulz.

'To je dobar korak naprijed i nadam se konkretnim koracima sutra (petak) s predsjednikom eurozone Jeroenom Dijsselbloemom', koji dolazi u Atenu kako bi razgovarao s grčkim premijerom, istaknuo je Schulz.

Predsjednik Europskog parlamenta je izrazio zadovoljstvo što su među Ciprasovim prioritetima 'borba protiv porezne utaje' i 'socijalne nepravde povezane s poreznom utajom'.

Razgovor s Ciprasom, koji je trajao dva sata, bio je "iskren", "konstruktivan" i "sadržajan", rekao je Schulz, ocijenivši ga i "napornim".

'Suglasni smo oko više pitanja, ali ima stvari o kojima još moramo razgovarati', dodao je.

Cipras je kazao da je njegova vlada 'jamac stabilnosti' i da želi 'graditi novi odnos, utemeljen na povjerenju' s Europom.

Cipras je istaknuo da Grčka radi na 'povratku rasta'.

'Europa će svladati krizu i izaći jača (...), s više solidarnosti i međusobnog povjerenja', zaključio je Cipras.