ŠEŠELJEVIM STOPAMA

I Goran Hadžić traži privremeno puštanje na slobodu

29.01.2015 u 21:01

Bionic
Reading

Nekadašnji vođa pobunjenih Srba na istoku Hrvatske i šef 'Republike Srpske Krajine' Goran Hadžić zatražio je od Haškog suda da i njega pusti na privremenu slobodu iz istog razloga kao i Vojislava Šešelja, nedavno puštenog kući, piše Dnevni avaz

Hadžić je, piše Dnevni avaz, podnio zahtjev u četvrtak, ali sve informacije o njegovom zdravstvenom stanju su zatamnjene jer se smatraju povjerljivima i privatnima. Ipak, u listopadu je Hadžić navodno pretrpio infarkt, a proces protiv njega od tada je u prekidu.

U zahtjevu njegova obrana traži da ga se smjesta pusti na privremenu slobodu radi liječenja jer za to nema uvjeta u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

'Hadžića često bude drugi pritvorenici, on nema određenog njegovatelja i nije mu pružena njega koja bi omogućila njegov oporavak... Zadržati Hadžića u pritvoru tijekom ove ključne faze njegova liječenja, uzimajući u obzir sve okolnosti, bilo bi nečovječno', piše u zahtjevu, uz ocjenu da pritvor 'nije primjereno mjesto za Hadžića u ovoj kritičnoj fazi'.

Više pročitajte OVDJE.