VLADIKA IZVAN KONTROLE

I u Srbiji zgroženi odlikovanjem 'crnog đavola' Šešelja

29.01.2015 u 14:09

Bionic
Reading

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haaški optuženik Vojislav Šešelj odlikovan je odličjem Bijelog anđela u manastiru Mileševa, a nakon što su radikali tu vijest i video-snimke objavili na svojoj internetskoj stranici, pojedini beogradski mediji u četvrtak prenose osude tog čina i najavljuju da će vrh Srpske pravoslavne crkve (SPC) smijeniti vladiku mileševskog Filareta

Odluka mileševskog vladike, kojega u javnosti smatraju jednim od 'jastrebova' i ekstremista unutar SPC, o dodjeli odličja vođi radikala optuženog za ratne zločine ocijenjena je u medijima kao 'šamar svim žrtvama' Šešeljeve politike i samom vrhu Crkve, a prema neslužbenim saznanjima, vrh SPC očitovat će se i već na prvom zasjedanju Sinoda SPC najvjerojatnije smijeniti vladiku Filareta

'Bijeli anđeo za crnog đavola' naslov je u listu Blic, Večernje novosti pišu 'Vladiki Filaretu prijeti smjena', dok B92 prenosi ocjenu direktora Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikole Kneževića da je dodjela ordena 'provokacija i šamar SPC-u i vjernicima uopće'.

'Odlikovati osobu koja je poznata po svojim sve samo ne kršćanskim stajalištima, a još uvijek je pod optužbom za ratne zločine, predstavlja šamar svim osobama koje su tijekom devedesetih propatile zbog pogubne Šešeljeve retorike i politike. Takav čin je čista provokacija i šamar na obraz SPC-a i vjernika uopće', izjavio je Knežević za agenciju Beta.

Vladika Filaret otvoreno je podupirao politiku Slobodana Miloševića i nacionaliste tijekom 90-ih godina, a svojim je ekstremnim stajalištima i ponašanjem u javnosti više puta potaknuo polemike i pitanja zašto ga Srpska pravoslavna crkva ne smijeni i izopći, ali se to još nije dogodilo.

Direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Kneževića kaže kako ga potez vladike Filareta ne iznenađuje s obzirom na njegovu prošlost, ali ga iznenađuje to što ga u SPC nitko do sada nije pozvao na odgovornost.

'Kakav se dojam stječe poslije primjera kojih smo prethodnih mjeseci bili svjedoci: nakon što je biskup crkve u Hrvata Vlado Košić uspoređivao patnje Darija Kordića s Kristom ili ovo tragikomično odlikovanje Šešelja? Za svoje postupke nitko ne snosi odgovornost, a samim tim izostaje i fundamentalna odgovornost prema prošlosti i žrtvama minulih sukoba', ocijenio je Knežević.

Orden kojim je vladika mileševski Filaret odlikovao Šešelja bit će tema koju će razmatrati Sinod SPC, a prema saznanjima Večernjih novosti u vrhu crkve se govori da bi to mogao biti uvod u njegovo razrješenje s mjesta episkopa mileševske eparhije, no ta bi odluka mogla biti donešena tek u svibnju, kada je sljedeće zasjedanje Sinoda SPC.

Izvori iz crkvenih krugova, kako piše beogradski tisak, navode da je odlikovanje vođe radikala i haaškog optuženika 'vrhunac samovolje koju godinama provodi vladika Filaret'.

Patrijarh Irinej i vrh SPC u međuvremenu nisu javno komentirali ovu dodjelu odličja, ali mediji navode kako 'pada u oči to da vijest o uručenju ordena nije prenesena ni u jednom glasilu SPC'. Također, vijest nije objavljena ni u jednom od državnih medija.

'Orden Bijelog anđela eparhija mileševska ustanovila je 2011. godine, a među prvim nositeljima su vladika Pahomije i Vasilije Kačavenda. Pahomiju je suđeno zbog seksualnog zlostavljanja dječaka, ali je slučaj zastario, a Vasilije je umirovljen po objavljivanju video snimke njegova intimnog odnosa s muškarcem', navodi beogradski Blic.