UZ BILATERALNE PROBLEME

Pusić: Hrvatska će inzistirati da Srbija ispuni kriterije

29.01.2015 u 13:56

Bionic
Reading

Hrvatska će inzistirati da Srbija ispuni sve kriterije na putu do Europske unije, izjavila je u četvrtak potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Hrvatski europarlamentarci, posebice oni iz skupine Europske pučke stranke (EPP), podnijeli su u Europskom parlamentu niz amandmana na izvješće o napretku Srbije, među njima i onaj u kojem traže da se kao mjerilo za otvaranje pregovora u poglavlju 23 postavi zahtjev Srbiji da promijeni svoj zakon kojim je sebi dala nadležnost za suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Ministricu Pusić su novinari ispred Banskih dvora pitali je li to i stav hrvatske vlade? 'To su izravno izabrani zastupnici i oni nemaju nikakvu obavezu tamo predstavljati politiku hrvatske vlade', rekla je Pusić.

'A vlada sudjeluje u procesu pregovora kao država članica i nećemo koristiti ništa izvan onoga što su kriteriji za napredovanje u procesu', rekla je Pusić, naglasivši kako će Hrvatska bilateralne probleme sa Srbijom riješavati bilateralno.

'Ali Srbija treba ispuniti sve kriterije koje ima na putu prema članstvu', ističe Pusić. 'A ti su kriteriji zahtjevni što znamo i iz svog iskustva i na njima treba puno raditi', rekla je.

Nije izravno odgovorila na pitanje hoće li biti blokade poglavlja 23. 'Zahtjevi su jasni i tu nema baš puno rasprave. Kad Srbija ispuni kriterije napredovat će, dok ne ispuni, treba raditi na njima', zaključila je.

Četvoro HDZ-ovih zastupnika, Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković Davor Stier, te Marijana Petir iz HSS-a zajednički su podnijeli ukupno 12 amandmana na nacrt izvješća za Srbiju, koje je pripremio izvjestitelj za tu zemlju, njemački demokršćanski zastupnik David McAllister

Prva rasprava o tom nacrtu izvješća održana je prije desetak dana, a sljedeći mjesec će se raspravljati o amandmanima, koje su podnijeli zastupnici iz svih skupina, a kojih je ukupno više od stotinu. Nakon što se u veljači to izvješće izglasa na razini Odbora za vanjske poslove onda se upućuje kao prijedlog rezolucije na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, koji će o tome glasovati u ožujku.

'Hrvatska nacionalna delegacija u Europskoj pučkoj stranci (EPP) podnijela je nekoliko amandmana u kojima želimo artikulirati ključna pitanja od interesa za rješavanje niza pitanja nakon srpske agresije na Hrvatsku, prije svega što se tiče provedbe o normalizaciji odnosa, zaštiti manjinskih prava, koja je jedna od ključnih europskih vrijednosti te pitanje srpskog zakona koji se odnosi na suđenja za ratne zločine, a kojim je Srbija proširila svoju nadležnost na susjedne zemlje. Po našem sudu tim zakonom se krše dva načela međunarodnog kaznenog prava, načelo pravne sigurnosti i načelo nemiješanja u poslove drugih zemalja. Stoga želimo kroz ovo izvješće poslati signal da je potrebno ukinuti relevantne odredbe toga zakona', rekao je Hini u srijedu Andrej Plenković

Zastupnik Jozo Radoš (HNS), koji je izvjestitelj u sjeni liberalnog zastupničkog kluba (AlDE) za Srbiju također je podnio amandmane u kojima se Beograd poziva na bolju suradnju s Haškim sudom, traži se veća efikasnost domaćih sudova u suđenjima za ratne zločine i obeštećenje žrtava, veći napori na pronalasku nestalih, a u jednom amandmanu se traži konstruktivan odnos prema Bosni i Hercegovini.

Radoš kaže da u svojim amandmanima nije spominjao srbijanski zakon o nadležnosti za suđenja za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije, ali smatra da je amandman drugih hrvatskih zastupnika o tom pitanju dobar i da će ga podržati.

Ministrica Pusić će u četvrtak popodne u Bruxellesu sudjelovati na izvanrednoj sjednici Vijeća za vanjske posvećenog jačanju sukoba u Ukrajini i ruskoj ulozi u tome. U srijedu je komešanje u Europi izazvala najava grčke vlade da se protivi sankcijama Rusiji.

'Pretpostavljam da će na sjednici Vijeća po prvi puta biti i novi grčki ministar vanjskih poslova pa ćemo vidjeti što je to', rekla je Pusić novinarima nakon sjednice vlade.

U međuvremenu je novi grčki ministar financija Janis Varufakis objavio da je vlada u Ateni pogrešno shvaćena. Mi se ne protivimo sankcijama, nego tome da novu vladu nitko nije ništa pitao o tome, rekao je.