NAKON MEDIJSKE BURE

Makedonija platila članarinu i vratila pravo glasa u UN-u

28.01.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Nakon što je niz regionalnih medija izvijestio kako je Opća skupština Ujedinjenih naroda oduzela pravo glasa Makedoniji zbog neplaćene članarine za 2013. i 2014. godinu, o čemu je vladu u Skopju pismeno obavijestio glavni tajnik Ban Ki-moon, makedonska vlada je uplatila 24.606 dolara te je pravo glasa i vraćeno

Stefan Dujarić, glasnogovornik ureda glavnog tajnika UN-a, potvrdio je za Slobodnu Europu da je dio duga koji je bio potreban za povrat prava glasa uplaćen u blagajnu UN-a, što je prethodno objavilo i Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije. Slobodna Europa dodaje da doprinosi koje Makedonija treba uplatiti u proračun UN-a (po stavkama redovan proračun, međunarodne mirovne operacije i rad sudova UN-a) ukupno iznosi više od milijun dolara.

Prema podacima s UN-ove web-stranice, Makedonija je jedina europska zemlja kojoj je zbog duga za članarinu bilo oduzeto pravo glasa. Osim Makedonije, na popisu dužnika čiji diplomati neće moći glasovati još je sedam zemalja: Grenada, Kirgistan, Maršalski otoci, Ruanda, Tonga, Vanuatu i Jemen.

Prema članku 19. Povelje UN-a, pravo glasa u Općoj skupštini UN-a gubi država koja duguje članarinu za dvije ili više godina. Izuzetak su zemlje za koje se može utvrditi da su dugovi nastali zbog okolnosti na koje one nisu mogle utjecati.