NOVA PRIJETNJA ISIL-A

'Oslobodite džihadisticu ili ćemo pogubiti japanskog i jordanskog taoca'

27.01.2015 u 20:36

Bionic
Reading

Islamistička skupina Islamska država (IS) uputila je novi ultimatum kojim zahtijeva oslobođenje u roku od 24 sata iračke džihadistice zatočene u Jordanu, dok će u suprotnom pogubiti japanskog taoca i jordanskog pilota

Japan se odmah obratio za pomoć Amanu u spašavanju svog državljana, nakon pogubljenja prvog japanskog taoca.

Video-snimka postavljena na džihadističke stranice pokazuje fotografiju japanskog taoca Kenjia Gotoa koji, držeći fotografiju jordanskog pilota Maaz al-Kasasbeha kojeg je uhitila IS, izgovara nove prijetnje.

Islamistička skupina traži oslobođenje Sadžide al-Rišavi, zatočene u jordanskom zatvoru nakon što je u rujnu 2006. osuđena na smrt, zbog terorizma iz 2005. kada je u tri samoubilačka atentata koje je počinio njezin muž, ubijeno 60 ljudi u hotelu u Amanu.

Jordanski vojni izvor je rekao da jordanske službe provjeravaju autentičnost video snimke koju se pripisuje Islamističkoj državi.

Neovisni novinar Kenji Goto zatočen je od kraja listopada, a pilot Maaz Al-Kasasbeh je uhićen 24. prosinca nakon pada njegovog F-16 iznad Sirije, dok je vodio napad na položaje IS u okviru međunarodne protudžihadističke koalicije.