PROSVJEDI DILJEM ZEMLJE

Tisuće Palestinaca protiv objavljivanja Muhamedove karikature

24.01.2015 u 21:08

Bionic
Reading

Tisuće Palestinaca okupile su se u subotu na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi prosvjedovale protiv objavljivanja karikature proroka Muhameda u francuskom satiričkom tjedniku Charlieju Hebdou

U isto vrijeme su održani prosvjedi u Ramallahu i u Hebronu, gotovo tri tjedna pošto su naoružani islamisti ubili 12 ljudi u pariškom uredu tog tjednika koji je više puta objavljivao prorokove karikature.

List je tjedan dana nakon pokolja ponovo izašao s karikaturom proroka Muhameda na naslovnici.

'Francuska je majka terorizma. Amerika je majka terorizma', izvikivali su prosvjednici. Nosili su crno-bijele transparente s natpisima 'Samo je jedan Bog, a Muhamed je njegov glasnik'.

Prosvjede je sazvala islamistička stranka Tahrir, koja zagovara uspostavu islamskog kalifata u muslimanskim zemljama.

'Izašli smo na ulice pozvati muslimane da se ponašaju onako kako Francuska i Zapad to zaslužuju, kao odgovor na učestale uvrede proroka, mir bio s njim', rekao je Baher Saleh, član te stranke.

Nakon pariškog pokolja, palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji uživa potporu Zapada, sudjelovao je u Parizu u mimohodu u spomen na žrtve zajedno s desecima svjetskih čelnika, među kojima je bio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.