POVIJESNI IZBORI U GRČKOJ

Zašto EU strahuje od 'komunističkog Harryja Pottera'?

25.01.2015 u 07:40

  • +10

Grčka ljevica nadomak pobjede

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Yannis Behrakis

Bionic
Reading

Ako 40-godišnji Alexis Tsipras, bivši komunist kojeg uspoređuju s Harryjem Potterom, pobijedi na današnjim izborima, a ankete mu idu u prilog, bio bi to povijesni datum za grčku politiku. Analitičari smatraju da bi se njegova pobjeda uvelike odrazila i na Europsku uniju

Lider stranke Syriza (Koalicije radikalne ljevice) predvodi snage koje se protive teškim mjerama štednje, koje već godinama stišću Grčku i frustriraju Grke. Harryjem Potterom ga je prozvao zamjenik grčkog premijera Evangelos Venizelos zbog toga što 'daje fantastična obećanja koja neće biti u stanju ispuniti', podsjeća britanski Independent

Tsipras se nekonvencionalno oblači, ima nekonvencionalan odnos prema biračima, kao i obiteljski život netipičan za jednog Grka - već dvadeset godina živi u vanbračnoj vezi s Peristerom Batziakom s kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po legendarnom revolucionaru Ernestu Che Guevari).

To što nema iskustva kao vođa nacije mogla bi biti Tsiprasova prednost na nedjeljnim izborima. 'Syrizin as u rukavu je to što Tsipras nikad nije bio na vlasti i što ničim nije doprinio padu države u duboki gospodarski ambis', rekao je nedavno Venizelos za talijanski list La Stampa.

Venizelos napominje kako je 'tehnički gledano, teret grčkog duga podnošljiv', navodeći kako su sada kamate koje ova zemlja isplaćuje 40 posto niže nego 2010. U tome se Tsipras, međutim, ne slaže s njim. On ističe kako je teret duga neodrživ jer Grčka neće nikad biti u stanju ispatiti ga do kraja.

Mnogi u Europskoj uniji strahuju da bi Tsipras, kad bi došao na vlast, odbio otplatu 240 milijardi eura koliko Grčka duguje kreditorima. Tsipras ističe kako štednja nije dio europskih povelja, već su to demokracija i princip suverenosti naroda.

U tekstu za Financial Times Tsipras je naglasio kako će vlada koju bude predvodila Syriza poštovati obaveze Grčke kao članice eurozone te da će održavati 'izbalansiran budžet'.

Direktorica MMF-a Chistrine Lagarde u razgovoru za Irish Times poručila je pak da je 'dug, dug i da predstavlja ugovornu obavezu'.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja, za Syrizu bi glasalo 35 posto Grka, dok bi Nova demokracija (koja je dio koalicije na vlasti) dobila 31 posto glasova.


ŠPANJOLSKA PODRŠKA: VJETAR PROMJENE PUŠE, PROMJENE U EUROPI, PROMJENE U GRČKOJ

Obećavajući povećanje minimalne zarade i stvaranje 300.000 novih radnih mjesta, Tsipras osvaja simpatije Grka, među kojima je četvrtina nezaposlena, a više od 200.000 napustilo zemlju od početka krize 2010 godine.

Jedan od pokazatelja stanja u zemlji je i to što je između 2010. i 2013. prostitucija u Grčka bilježila rast za 150 posto, pri čemu neke žene seksualne usluge naplaćuju svega pet eura.
Stoga i ne čudi što Tsiprasove riječi 'Okončat ćemo nacionalno poniženje' mnogim Grcima zvuče kao najljepša pjesma za uši.

'Tražimo prvu priliku za Syrizu. To bi mogla biti posljednja prilika za Grčku', rekao je čelnik Syrize u četvrtak tisućama ljudi okupljenima na završnom predizbornom skupu u Ateni, gdje mu se pridružio čelnik španjolske ljevičarske stranke Pademos.

'Vjetar promjene puše, promjene u Europi, promjene u Grčkoj', rekao je skupu Pablo Iglesias, čelnik Pademosa koji nosi konjski rep.

Tri istraživanja javnoga mišljenja u četvrtak su pokazala da Syriza povećava svoje vodstvo pred konzervativcima premijera Antonisa Samarasa samo tri dana prije izbora.

Prema grčkom izbornom zakonu stranka mora dobiti tri posto glasova da bi ušla u parlament od 300 mjesta. Najveća stranka dobiva 50 mjesta bonusa. Brojka potrebna za apsolutnu pobjedu ovisi o dijelu glasova koje će dobiti stranke koje ne prijeđu izborni prag.

U krizom pogođenoj Grčkoj izborna pobjeda Tsiprasa bila bi povijesni događaj zbog toga što bi on bio prvi lijevi premijer u povijesti zemlje, podsjeća Deutsche Welle. Ljevičari su, naime, u Grčkoj bili nadomak vlasti 1958. kada je lijeva stranka EDA (Ujedinjena demokratska ljevica) predstavljala oporbu s osvojenih 26,89 posto glasova. Nakon Drugog svjetskog rata i krvavog građanskog rata Grčka je bila jedna od najsiromašnijih zemalja političke Zapadne Europe. Već tada je ljevica profitirala od biračkog bijesa i neraspoloženja prema 'starim' strankama.

Ljevičari obećavaju da će u slučaju izborne pobjede nanovo pregovarati o uvjetima politike štednje i nastojati da se izbore za opraštanje dugova kod kreditora. Tsipras se zalaže za održavanje 'Europske dužničke konferencije', po uzoru na Londonski sporazum o njemačkom vanjskom dugu 1953. kojim je otpisano oko 60 posto dugova Zapadne Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, a koja bi trebala dovesti do velikog otpisa grčkog duga i dugova drugih južnoeuropskih zemalja.

Zastupnik konzervativne stranke u Europskom parlamentu Giorgos Kyrtsos upozorava da u tom slučaju prijeti tzv. Grexit-opasnost - mogućnost da se Grčka prisili na izlazak iz eurozone zbog čega gospodarstvo zemlje ne bi moglo funkcionirati. 'Odustajanje od eura, doduše, nije predviđeno u EU pravu i nitko to ne bi mogao zapovjediti, ali sama zemlja tada više ne bi imala druge mogućnosti nego da tiska vlastitu valutu sklonu inflaciji kako bi time uopće mogla isplaćivati plaće svojim službenicima', objašnjava potanko Kyrtsos za Deutsche Welle.

Stranka lijevih (Syriza) nastoji omalovažavati sve strahove oko izlaska iz eurozone. Tako navode da 25. 1. neće doći do Grexita (Grexit = Greek + euro + exit), već samo do jednog 'Samaras-exita', poručio je Tsipras svojim protivnicima na predizbornim skupovima.

ČETIRI SCENARIJA NAKON IZBORNE NEDJELJE

U slučaju izborne pobjede, koja najvjerojatnije neće biti apsolutna, Syriza bi morala koalirati, a dosad se samo nekoliko stranaka izjasnilo spremnima za koaliranje s njome.

Konzervativni europski parlamentarac Giorgos Kyrtsos za Deutsche Welle je iznio četiri moguća ishoda povijesnih izbora u Grčkoj. 'Prva mogućnost: konzervativna stranka, usprkos anketama, pobjeđuje na izborima i stvara jednu novu koalicijsku vladu, a tada bi i gospodarstvo doživjelo polet. Druga mogućnost: Syriza pobjeđuje, stvara vladu sastavljenu od ljevičara i dolazi do raskida s kreditorima, zbog čega bi bio moguć i izlazak iz eurozone. Treća opcija: Syriza pobjeđuje i udaljava se od svoje prvotno najavljene politike te na vidjelo izlaze unutarstranački konflikti. I četvrta opcija: formiranje vlade postaje nemoguće, dolazi do novih prijevremenih izbora, a mi zbog toga gubimo vrijeme koje nemamo', smatra Kyrtsos.