ODGOVORNO RODITELJSTVO

Papa: Dobri katolici ne moraju se množiti kao zečevi

19.01.2015 u 22:05

Bionic
Reading

Od katolika se ne očekuje da se množe 'poput zečeva', rekao je u ponedjeljak papa Franjo, dotaknuvši se pitanja vezanih uz planiranje obitelji samo nekoliko dana nakon što je ponovno govorio o protivljenju Katoličke Crkve umjetnim kontracepcijskim sredstvima

'Neki vjeruju da, ako žele biti dobri katolici, moraju biti poput zečeva', rekao je Franjo tijekom opuštene jednosatne konferencije za novinare održane u zrakoplovu na letu s Filipina prema Rimu, prenijela je talijanska agencija Ansa

Prisutnim novinarima objasnio je da je važno držati se načela 'odgovornog roditeljstva', podsjetivši kako je nedavno ukorio ženu koja mu je u crkvi povjerila da očekuje osmo dijete nakon što je prethodnih sedmero rodila carskim rezom.

'A vi želite iza sebe ostaviti sedmero siročadi?', upitao ju je, te novinarima rekao da to smatra izazivanjem Boga.

Rekao im je i da će se njegov posjet Sjedinjenim Državama u rujnu ograničiti na Washington, New York i Philadelphiju te da neće uspjeti otputovati u Kaliforniju da bi obavio kanonizaciju Junipera Serre, španjolskoga franjevačkog svećenika i misionara iz 18. stoljeća.

'Rado bih otputovao i u Kaliforniju radi kanonizacije Junipera, no mislim da će problem predstavljati vrijeme. Naime, za to su potrebna još dva dana', kazao je Franjo novinarima, dodavši da će se svečanost proglašenja Junipera svetim održati u Washingtonu.