NADA U GLOBALNI SPORAZUM

Počeo UN-ov sastanak na vrhu o klimatskim promjenama

22.09.2009 u 20:21

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je u sjedištu Svjetske organizacije u New Yorku otvorio Summit o klimatskim promjenama na kojem se okupilo oko 100 predsjednika država ili vlada, pozvavši svjetske vlade da sklope globalni klimatski sporazum u Kopenhagenu.

Upozorivši da je napredak u postizanju sporazuma prespor za njegovo očekivano potpisivanje na UN-ovoj konferenciji u prosincu ove godine, Ban Ki-moon je pozvao da se "zapečati dogovor" o zaštiti klime na dobrobit budućih naraštaja, nazvavši to "političkim i moralnim imperativom sadašnjeg trenutka".

Američki predsjednik Barack Obama u svom je govoru upozorio da će o "odgovoru sadašnjeg naraštaja na izazov klimatskih promjena suditi povijest". "Ako ne uspijemo djelovati hrabro, brzo i zajednički, dovodimo buduće naraštaje u opasnost od katastrofe koja se neće moći izbjeći", upozorio je Obama.

Naglasio je također da je njegova vlada za zaštitu klime i razvoj alternativnih izvora energije u SAD-u učinila više u osam mjeseci nego prije u više godina.

Među sudionicima sastanka je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji se skupu obratio videoporukom u kojoj je istaknuo kako je UN jedino pravo mjesto za raspravu o globalnoj prijetnji kakva su klimatske promjene. "Potrebna nam je nova svjetska platforma za odlučnu i usklađenu borbu protiv daljnjega pogoršanja u području globalnih klimatskih promjena", rekao je Mesić.

Skup u New Yorku održava se dva mjeseca uoči susreta u Kopenhagenu na kojem bi svjetski čelnici trebali prihvatiti globalni sporazum o ograničenju emisije stakleničkih plinova, koji će na kraju 2012. zamijeniti Kyotski protokol.

Da bi se postigao sporazum, ključna je spremnost SAD i Kine, od kojih svaka sudjeluje s 20 posto onečišćenja atmosfere zbog izgaranja ugljena, nafte i plina, na ozbiljno smanjenje emisije stakleničkih plinova, koju u dosadašnjim pregovorima nisu pokazali.

Iza njih je Europska unija s 14 posto, pa Rusija i Indija sa po pet posto udjela u globalnom onečišćenju.

Današnji UN-ov sastanak o klimi trebao bi probuditi političku volju na najvišoj razini, kako bi se postigao pravedan, djelotovran i znanstveno ambiciozan globalni sporazum o klimi u Kopenhagenu.

Cilj sastanka je potaknuti pregovore, no na njemu se neće voditi sami pregovori, već treba poslužiti kao forum za raspravu svjetskih čelnika o temeljnim pitanjima, za nalaženje zajedničkih osnova i interesa te davanje smjernica svojim pregovaračima.