MORALNA I SOCIJALNA BIJEDA

Liječnici i sestre prodali stotine beba

22.09.2009 u 14:26

Bionic
Reading

Liječnici, medicinske sestre i socijalni radnici koji su bili uključeni u lanac prodaje novorođenčadi, našli su se na sudu u Vijetnamu pod optužbom da su prodali na usvajanje više od 250 beba, objavio je Sky News

Grupi od 16 osumnjičenih stavlja se na teret 'zloupotreba položaja' i suočeni su s kaznom do deset godina zatvora. Među osumnjičenima su i šefovi dvije socijalne službe u pokrajini Nam Din, kao i liječnici te medicinske sestre iz seoskih bolnica.

Oni su, kako se navodi u optužnici, krali novorođenčad samohranih i siromašnih majki i falsificirali dokumente, tvrdeći da su rodilje ostavile svoju djecu u bolnici, čime je bio ispunjen uvjet za daljnje usvajanje. U optužnici se tvrdi da je grupa prodala 266 beba obiteljima iz inozemstva, u periodu od 2005. do srpnja 2008. godine. Nije, međutim, poznato iz kojih zemalja su usvojitelji.

Smatra se da su osumnjičeni prodajom novorođenčadi zaradili svatko tek po 550 dolara.

Vijetnam i Sjedinjene Američke Države, u kojima se usvaja najviše djece, trebali bi uskoro obnoviti ugovor o usvajanju koji istječe ovog mjeseca. Američko veleposlanstvo u travnju prošle godine u svom je izvješću navelo da Vijetnam nije uspio srediti stanje u sustavu usvajanja djece, pridonoseći time cvjetanju korupcije i prodaji beba.

U izvješću se dalje opisuje kako bolnice prodaju djecu majki koje nisu mogle platiti račun, a spominje se i slučaj jedne bake koja je, bez majčina znanja, prodala svojeg unuka.