IVAN JAKOVČIĆ:

'Trebaju nam humanitarni koridori i vizni režim za izbjeglice'

14.01.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić upozorio je na Plenarnoj sjednici da nikakva represija ne smije biti alternativa rješavanju problema krijumčarenja izbjeglica iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih predjela preko Turske u Italiju

Umjesto represije, IDS-ov zastupnik u EU parlamentu založio se da se organiziraju humanitarni koridori i donese odgovarajući vizni režim te pozvao je zemlje članice na solidarnost s izbjeglicama iz Sirije i ostalih ratnih zona, ali i na solidarnost unutar Unije.

'Krijumčarenje ljudi problem je s kojim se suočavamo već desetljećima. Taj će problem biti izraženiji i opasniji što će naše susjedstvo biti više zahvaćeno socijalnim i ratnim nemirima.

Stoga nam je sada, više nego ikad, potrebna solidarnost i to dvojaka: solidarnost sa stradalnicima, s izbjeglicama iz ratnih zona , ali i solidarnost među zemljama članicama EU. Trebaju nam humanitarni koridori, treba nam i odgovarajući vizni režim. To je pravi način rješavanje takve humanitarne krize. Bilo koji oblik represije nije alternativa rješavanja tog problema', kazao je zastupnik Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Eurozastupnici su zatražili učinkovitiju suradnju unutar EU u nadzoru nad vanjskim granicama, a Tursku su pozvali da se aktivnije uključi u zajedničku borbu protiv krijumčara ljudi.