BRAĆA KOUACHI

Napadači na 'Charlie Hebdo' ubijeni u naletu policije, taoci sigurno

09.01.2015 u 09:44

  • +7

Dramatična antiteroristička akcija u Francuskoj

Izvor: Reuters / Autor: Pascal Rossignol

Bionic
Reading

Francuska policija uspostavila je telefonski kontakt s braćom Kouachi, a poručili su da žele umrijeti kao mučenici, javlja CNN, prenoseći izjavu francuskog parlamentarca Yvesa Albarella iz gradića Dammartin-en-Goele, u kojem osumnjičena braća pod policijskom opsadom drže najmanje jednog taoca. Pariški državni odvjetnik prethodno je demantirao vijest radija RTL prema kojoj je jedna osoba ubijena u pucnjavi. Navedena radijska postaja javila je i da je ranjeno nekoliko ljudi, što zasad nitko nije opovrgnuo. U međuvremenu, AFP javlja kako je u tijeku još jedna talačka kriza, ovoga puta u dućanu kosher hrane u istočnom Parizu. Reuters javlja da je jedna osoba ubijena. Zahtjevi otmičara još nisu poznati

Prema najnovijim informacijama svjetskih medija, iz zgrade u kojoj se nalaze dvojica terorista i ubojica se čuju pucnji i eksplozije. Prethodno je viđeno kako se specijalci približavaju objektu koji su zaposjeli braća Kouachi.

Spiegel Online javlja kako su braća Kouachi ubijeni u obračunu s policijom.


Pucnjava od jutros odjekuje francuskim gradićem Dammertin-en-Goele s oko osam tisuća stanovnika, u kojem policija lovi braću Cherifa i Saida Kouachija, počinitelje napada na satirički časopis Charlie Hebdo u kojemu je poginulo 12 ljudi. Gradonačelnik je zamolio žitelje da ne napuštaju svoje domove, nekoliko kilometara udaljene od aerodroma Charles de Gaulle.

Yohann Bardoux, vodoinstalater čiji je ured u neposrednoj blizini tiskare u kojoj su braća navodno zatočila taoca, jutros nije otišao na posao. Tvrdi međutim da se u zgradi tik do tiskare nalazi njegova majka.

'Naravno da sam zabrinut za nju i nadam da će sve dobro završiti', rekao je Bardoux.

'Policija je svugdje. Skaču, blokirali su cijela područja, nad glavama nam lete helikopteri, prisutnost policije je impresivna', dodao je.

Braća Kouachi na američkoj crnoj listi

U Washingtonu su američki dužnosnici otkrili da su se Cherif i Said Kouachi, francuski džihadisti alžirskog podrijetla, godinama nalazili na američkoj crnoj listi terorista te da se Said Kouachi uvježbavao za rukovanje oružjem u Jemenu.

Od četvrtka potraga se usredotočila na prostranu ruralnu i šumovitu zonu na oko 80 kilometara sjeveroistočno od Pariza. Vođena uz pomoć helikoptera, nastavljena je i tijekom noći, s nešto manjim brojem snaga.

Pripadnici interventnih postrojbi policije i žandarmerije od podneva u četvrtak detaljno su pretraživali pokrajinu Pikardiju u kojoj je proglašena maksimalna razina antiterorističke uzbune.

Naoružani, s kacigama, u crnim uniformama, patrolirali su na cestama pregledavajući vozila, pretražujući vrtove kuća, ulice u selima.

U toj su zoni primijećeni Kouachijevi, braća stara 32 i 34 godine, osumnjičeni da su počinitelji napada u srijedu, najkrvavijeg u Francuskoj unazad pola stoljeća.

Napad u kojem je 12 osoba poginulo usred Pariza u četvrtak je pozdravila Islamska država, čija je radiopostaja počinitelje pokolja nazvala 'junacima'.

Braću, od kojih je mlađi, Cherif Kouachi, imao dosje u francuskim antiterorističkim službama, prepoznao je u četvrtak šef benzinske pumpe blizu Villers-Cotteretsa, gradića u Pikardiji.

Zaprijetili su mu oružjem kako bi se opskrbili hranom, kazao je izvor blizak istrazi. Braća nisu bila zamaskirana, prema nadzornim kamerama, ali su bili naoružani kalašnjikovima, a navodno su u vozilu imali raketni bacač. Zasad je devet osoba iz njihove okoline stavljeno pod nadzor, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

U međuvremenu iskrsnula je snimka Charifa Kouachija iz francuskog dokumentarca o mladim ekstremistima, snimljenom 2005. U filmu nazvanom 'Peaces to Conviction' Kouachi se nalazi s prijateljem, a potom odlaze na zabavu.


Iznimno napeto ozračje koje vlada u Francuskoj nakon napada, koje neki urednici i političari ne oklijevaju nazvati 'ratom', a Le Monde govori o 'francuskom 11. rujnu', pojačano je novim atentatom izvedenim u četvrtak ujutro u Montrougeu, u kojem je poginula mlada policajka. Zasad nije utvrđena veza između tog napada i onog na Charlie Hebdo.

Predstavnici francuskih muslimanskih zajednica pozvali su vjernike da osude terorizam i da se priključe nacionalnim manifestacijama u spomen na žrtve u nedjelju u Parizu. U petak će pak u svim džamijama u Francuskoj biti odana počast žrtvama.