MASAKR U 'CHARLIE HEBDO'

Trojica pariških terorista identificirani, tisuće policajaca ih traži

07.01.2015 u 21:24

Bionic
Reading

Francuski mediji javljaju da je policija identificirala napadače na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo. Sva trojica napadača navodno su francuski državljani, od kojih dvojica braće, javlja HRT

Napadači su u dobi od 18 do 34 godine, a imena im nisu objavljena.

U Parizu je nakon napada proglašena najviša razina opasnosti od terorizma. Napadače traži cijela Francuska, uz policiju u potrazi sudjeluje i vojska.

Dvanaest osoba, među kojima dva policajca, ubijeno je, a desetak ranjeno u napadu koji su izvela najmanje dvojica zamaskiranih muškaraca na sjedište satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu.


Francuski predsjednik Francois Hollande smjesta je stigao na poprište tragedije koja se dogodila u rezidencijalnoj četvrti francuske prijestolnice, nazvavši taj događaj terorističkim napadom i barbarskim činom. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu počinjenom na tlu Francuske u posljednjih najmanje 40 godina. Napadnut je časopis koji izražava slobodu mišljenja. Ovo je teroristički napad, u to nema sumnje. Riječ je o kukavičkom činu. Prijete nam zato što smo slobodna zemlja, izjavio je te poručio da će napadači biti kažnjeni.

Osim 12 ubijenih, četiri ranjene osobe su u kritičnom stanju, rekao je Hollande, pozvavši na nacionalno jedinstvo.

Hollande je sazvao hitan sastanak vlade na kojemu je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao da su tri osobe umiješane u napad te da je sve učinjeno kako bi "neutralizirali tri kriminalca što je prije moguće".

Bježeći s poprišta, dvojica napadača metkom su ranila policajca, pod prijetnjom oružja zaustavili automobil i odvezli se u njemu, pritom srušivši na tlo jednog prolaznika. Čuo sam pucnjeve, vidio ljude s fantomkama kako odlaze u automobilu, bilo ih je najmanje pet, rekao je očevidac Michel Goldenberg koji radi u uredu u istoj ulici - Nicolas Appert - u kojoj se nalazi sjedište tjednika. Drugi susjed rekao je da je čuo tridesetak hitaca tijekom desetak minuta.

Identitet napadača zasad nije poznat, a neki svjedoci, prema izjavama policije, rekli su da su oni uoči bijega u automobilu vikali - Osvetili smo proroka!

Policijski dužnosnik je rekao da su napadači pobjegli prema predgrađima istočnog Pariza.

Među 12 ubijenih su i četiri karikaturista Charb, Cabu, Wolinski i Tignous, objavio je jedan sudski izvor. Njih je identificirao jedan preživjeli napada, precizira izvor. Izvori u novinama kažu da su među žrtvama suosnivač Jean "Cabu" Cabut i glavni urednik Stephane "Charb" Charbonnier.

Magazin Charlie Hebdo poznat je po provokativnim karikaturama proroka Muhameda. Oko 11.30 na njihovu profilu na Twitteru objavljena je karikatura vođe Islamske države Abua Bakra al-Baghdadija.