OSUDE SA SVIH STRANA

Hollande: 'Teroristički i barbarski čin!'

07.01.2015 u 16:15

Bionic
Reading

Nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo uslijedile su osude sa svih strana svijeta, među kojima i iz Europske unije i Bijele kuće, javljaju agencije.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je napad na ured tjednika Charlie Hebdo nazvao "nedopustivim činom i barbarstvom".

"Duboko sam šokiran brutalnim i nehumanim napadom na ured Charlie Hebdo. To je nedopustivo barbarstvo, opomena svim ljudima i Europljanima", reagirao je Juncker u priopćenju.

Bijela kuća je najoštrije osudila napad na urede satiričkog lista u kojem je u srijedu ubijeno 12 ljudi.

"Bijela kuća je solidarna s obiteljima ubijenih i ranjenih u tom napadu", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame na kanalu MSNBC.

"Visoki dužnosnici Bijele kuće su u bliskom kontaktu s francuskim kolegama. Sjedinjene Države su spremne surađivati s Francuzima i pomoći u vođenju istrage", dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istaknula da napad u Francuskoj nije samo napad na francuske građane i njihovu sigurnost već i na slobodu tiska i govora. "Ni na koji način ga se ne može opravdati", rekla je Merkel u priopćenju.

Ona je istaknula da je Njemačka uz Francusku u ovim teškim trenucima.

Britanski premijer David Cameron je osudio grozan teroristički napad i izrazio solidarnost s Francuskom.

"Ubojstva počinjena u Parizu su grozna. Mi smo uz francuski narod u borbi protiv terorizma i za zaštitu slobode tiska", naveo je Cameron na društvenoj mreži Twitter.

Nekoliko minuta kasnije je šef vlade otvorio zasijedanje britanskog parlamenta i pozvao na jedinstvo s Francuskom suočenom s terorizmom.

Francuski predsjednik Francois Hollande je odmah otišao na mjesto zločina u rezidencijalnu četvrt Pariza, gdje je upozorio na "teroristički napad i čin iznimnog barbarstva".

Španjolska je u srijedu osudila "podli i kukavički teroristički napad", i založila se slobodu tiska kao "temeljno pravo".

S užasom smo dočekal vijesti o podlom i kukavičkom terorističkom napadu na sjedište Charlie Hebdo u Parizu, naveo je šef španjolske vlade u priopćenju.

Vlada u ime španjolskog naroda izražava najoštriju osudu tog napada.

"Španjolska najsnažnije brani slobodu tiska kao temeljno i neopozivo pravo", dodaje se u tekstu.