VELEPOSLANIK GOLDSTEIN

'To je napad na liberalne vrijednosti i Europsku uniju'

07.01.2015 u 16:06

Bionic
Reading

Francuska oplakuje žrtve stravičnog terorističkog napada u Parizu. Dvojica naoružanih muškaraca upala su u redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo i ubila 12 osoba. Za Media servis je govorio veleposlanik Hrvatske u Parizu dr. sc. Ivo Goldstein.

Veleposlanik Ivo Goldstein kaže kako veleposlanstvo ima slične informacije kao i hrvatska javnost - prije nekoliko minuta francuski ministar unutarnjih poslova dao je izjavu i potvrdio smrt 12 osoba kao i da su 4 osobe u teškom stanju, a još 4 lakše ranjene, rekao je Goldstein.

"Praktički je pobijena redakcija satiričnog časopisa Charlie Hebdo. Napad ne samo na medije već i na liberalnu demokraciju i vrijednosti Europske unije uopće", kaže Goldstein za Media servis. Veleposlanik kaže kako je stanje u Parizu, Francuskoj gotovo normalno budući da je neposredno prije Božića grad bio meta terorističkih napada. Srećom bez poginulih.

'Tako da Francuska i Pariz žive s time da policajci i žandarmerija okolo hodaju s dugim cijevima. U ovom trenutku znamo da se ta razina opreza digla na najviši mogući nivo. Ne samo policijske nego i žandarmerijske službe su ujedinile svoja nastojanja da do novih napada ne dođe i da se ovi počinitelji, odnosno, teroristi nađu". Goldstein je rekao da nikakvih posebnih napomena za građane, ali i hrvatske državljane nema. Podsjeća kako su najviši hrvatski dužnosnici već izrazili sućut svim francuskim institucijama.

"U ovom trenutku možemo reći samo to da nije samo Francuska, Pariz ili Charlie Hebdo napadnuti. Napadnute su vrijednosti Europske unije, zapadnog svijeta. Praktički time, ne bih rekao izravno, ali neizravno svakako i Hrvatska. Živimo u jednom globaliziranom, dio smo Europske unije, NATO-a i u tom smislu i mi smo gotovo neposredno tangirani ovim napadom", rekao je Goldstein.