Svijet VLADA DEMANTIRALA

Predsjednik Zelaya se vratio u Honduras

Svrgnuti predsjednik Hondurasa Manuel Zelaya vratio se u Tegucigalpu, prvi put nakon državnog udara 28. lipnja koji ga je otjerao iz zemlje, objavilo je u ponedjeljak više izvora, što je odmah zanijekala honduraška de facto vlada, javile su agencije

'Ugodno smo iznenađeni zbog informacije da je 'Mel' (Zelayin nadimak) u Tegucigalpi i tražimo da pučisti poštuju njegov život i dostojanstvo i da mu prepuste vlast', rekao je venezuelski predsjednik Hugo Chavez koji je kazao da je telefonski razgovarao sa svrgnutim predsjednikom, javila je agencija France Presse.

Zelaya je u telefonskom razgovoru za međunarodnu mrežu Telesur sa sjedištem u Caracasu rekao da je došao u prijestolnicu Hondurasa kako bi 'riješio neke stvari'. Dodao je da će za dva sata objaviti točno mjesto boravka.

Kako je rekla prva tajnica honduraškog veleposlanstva u Nikaragvi Elizabeth Sierra koja je u priopćenju potvrdila njegov povratak u zemlju, 'Zelaya je u ovom času u prostorijama Ujedinjenih naroda'.

Nakon objave informacije o njegovu povratku u zemlju, Zelayini pristaše okupili su se pred zgradom UN-a. Američki State Department također je potvrdio da je Zelaya vratio u Honduras kako bi se vratio na svoj predsjednički položaj. Glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly rekao je u Washingtonu kako su američki dužnosnici potvrdili da je Zelaya u Hondurasu, javila je agencija Associated Press.

Predsjednik de facto vlade u Hondurasu Roberto Micheletti koji je stupio na tu dužnost nakon državnog udara 28. lipnja, rekao je da su te informacije 'medijski terorizam' i da je Zelaya 'u apartmanu hotela u Nikaragvi'.

Jedan dužnosnik UN-a zanijekao je da je Zelaya u uredu UN-a. Zelaya se već dvaput pokušavao vratiti u zemlju otkako je prije tri mjeseca nasilno svrgnut s vlasti. Njegovo svrgavanje osudila je cijela međunarodna zajednica koja ne želi priznati novu vladu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još