OD TOGA 51 CIVIL

U borbama na jugu Sudana poginule 102 osobe

21.09.2009 u 21:32

Bionic
Reading

U borbama koje su se protekli vikend vodile na osjetljivu području na jugu Sudana poginule su 102 osobe, rekao je vojni zapovjednik južnjačkih snaga u novom izvješću

'Poginule su 102 osobe, 51 civil i 23 napadača, a 46 osoba je ranjeno', rekao je general Kuol Diem Kuol, glasnogovornik Narodne vojske za oslobođenje Sudana (SPLA, bivši pobunjenici koji su danas južnjačka vojska).

Među poginulima su dvanaestorica vojnika SPLA-e i pripadnici raznih sigurnosnih organizacija, dodao je vojni čelnik. U prijašnjem izvješću govorilo se o 76 poginulih u sukobima.

Naoružani muškarci iz plemena Lu Nuer napali su u nedjelju ujutro selo Duk Padiet, u državi Jongleiju, koja se želi odcijepiti, natjeravši vojnike raspoređene na tom području da se povuku.

Ovo je posljednji u nizu međuplemenskih sukoba na jugu Sudana, gdje je zadnjih mjeseci poginulo više od 2.000 ljudi, a desetci tisuća su izbjegli.

UN je zabrinut što broj mrtvih u tom dijelu Sudana premašuje broj žrtava u Darfuru, pokrajini na zapadu Sudana, kojom već šest godina pustoši krvavi sukob.

Sukobi između plemena - koji nerijetko izbijaju zbog krađe stoke, svađe oko prirodnih bogatstava i osvete - česta su pojava u južnom Sudanu.

No od početka godine, broj poginulih, među kojima je sve više žena i djece, izaziva strah od građanskog rata na jugu Sudana, nakon rata između sjevera i juga zemlje od 1983. do 2005., u kojemu je život izgubilo šest milijuna ljudi.

Mirovna konferencija glavnih plemena u državi Džongleiju koja je bila planirana za 30. rujna odgođena je na neodređeno vrijeme, rekao je mjesni izvor.