PRED SLOVENSKIM PARLAMENTOM

Pahor bi ipak referendum no boji se EU

21.09.2009 u 19:40

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da bi i sam želio da se o arbitražnom sporazumu o granici s Hrvatskom Slovenci odluče na referendumu, ali da bi to Europska unija možda shvatila kao pogrešan signal

'U biti i sam želim da javnost odluči o arbitražnom sporazumu, a samo je jedan razlog zašto sam rezerviran prema zamisli da predložim referendum. Bojim se da bi EU tako dobila pogrešan signal kako je naša želja da produžimo rok za konačne pregovore o ulasku Hrvatske u Europsku uniju', rekao je Pahor novinarima u slovenskom parlamentu.

Pahor je to izjavio nakon aktualnog sata na početku zasjedanja parlamenta, tijekom kojega su mu zastupnici postavili više pitanja o njegovu dogovoru s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor koji je omogućio deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i istodobno nastavak pregovora o granici.

Pahor je novinarima nakon odgovaranja zastupnicima ponovio kako je dogovor s predsjednicom hrvatske vlade za Sloveniju povoljan jer osigurava nastavak razgovora o Renovu prijedlogu koji je Sanaderova vlada ranije odbijala.

Dogovor osim toga po njegovu mišljenju omogućuje da Slovenija ostvari svoj nacionalni interes, odnosno kontakt s otvorenim morem. U tom je smislu dogovor iz Ljubljane s hrvatskom premijerkom najveći uspjeh njegove vlade na području vanjske politike u zadnjih godinu dana, rekao je Pahor novinarima.

Time je dao odgovor na tvrdnje manjih oporbenih stranaka da je deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora ispustio iz ruku 'najjače oružje' koje je Slovenija imala da dobije granični spor s Hrvatskom.