LNG U TRSTU

Frattini: Slovenija nema s čim ići pred sud

21.09.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je da Slovenija nema argumenata kojima bi pred europskim sudom tužila Italiju zbog terminala za tekući plin koji će se graditi u blizini Trsta, uz granicu sa Slovenijom, ali da će sa Slovenijom kao susjednom državom nastaviti razgovore o tome pitanju.

"Italija poštuje načelo dobrosusjedstva i savjetovat će se sa Slovenijom, ali savjetovanje nije isto što i zajedničko odlučivanje. Kao pravnik ne vidim pravnu osnovu za tužbu protiv Italije i nadam se da se to uopće neće dogoditi", izjavio je Frattini za tršćanski "Il Piccolo", a prenijeli su u ponedjeljak slovenski mediji.

O gradnji prijeporna terminala za tekući plin u Zaulama, mjestu blizu Trsta, u petak su u Rimu razgovarali talijanski premijer Berlusconi i slovenski premijer Borut Pahor. Berlusconi je tada rekao da su odnosi s Ljubljanom vrlo dobri i srdačni te da će se za "malene teškoće" naći rješenje, uz poštivanje dobrosusjedstva. No nije izravno odgovorio hoće li Italija ustrajati u gradnji terminala koje u blizini Trsta kane, na osnovi izrađenih projekata, graditi talijansko-španjolska tvrtka Gas Natural i lokalne vlasti tršćanske pokrajine.

Slovenija se projektu oštro protivi, a slovenski ministar okoliša i prostora Karl Erjavec najavio je da će Slovenija, u slučaju izvedbe projekta, tužiti Italiju europskom sudu jer smatra da bi negativni ekološki i sigurnosni čimbenici nakon gradnje terminala utjecali i na Sloveniju. Zatražio je dodatnu dokumentaciju o tim utjecajima od talijanske ministrice okoliša i prostora koja je izdala dozvolu da se nastavi projekt gradnje.

Međutim, talijanska se politika ne osvrće na slovenske prosvjede, pa je tako Frattini u razgovoru za tršćanski "Il Piccolo" od nedjelje izjavio da Italija glede terminala kojima nastoji osigurati energetsku sigurnost zaostaje za drugim europskim zemljama.

Nacionalni interes u tom pogledu treba biti nad lokalnim, rekao je Frattini koji smatra da će i postupci pred talijanskim sudovima koje su pokrenule općine koje ne žele terminale što prije završiti kako bi gradnja počela što prije.

Frattini je inače "zbog obveza u Rimu" odgodio svoj dolazak u Ljubljanu gdje je prije dva tjedna na čelu vladina izaslanstva trebao razgovarati o jačanju gospodarske suradnje i nekim energetskim projektima, pa i o problematici terminala. No neslužbeno je njegov posjet otkazan upravo zbog otpora Ljubljane da se ostvari spomenuti projekt te otvorene prijetnje tužbom europskom sudu.

Slovenski premijer Pahor izjavio je u petak u Rimu kako vjeruje da će se Frattinijev odgođeni posjet ostvariti sljedeći mjesec.