Svijet ISTRAGA

Potonuće broda na Ohridu nije djelo sabotera

  • Autor: Hina
  • 21.9.2009 14:47:55
  • 21.9.2009 14:45:09

Prvi rezultati istrage o uzrocima potonuća broda "Ilindena" u Ohridskom jezeru, kad se 5. rujna utopilo 15 bugarskih turista, pokazuju kako nema nikakvih oštećenja ili drugih indicija koji bi upućivali na to da je riječ o kakvu nasilnu činu, kako se sumnjalo u dijelu bugarske javnosti, objavili su u ponedjeljak makedonski mediji.

Istraga je prekinuta na nekoliko dana, a nastavit će se analizom materijala glavnih dijelova broda i ispitivanjem očevidaca. Prvi rezultati istrage, koju su obavili hrvatski i slovenski stručnjaci pošto je brod u subotu izvučen na površinu, pokazuju kako brod nigdje nije oštećen, pa nema ni indicija o nasilnu činu, izjavio je direktor ureda javne sigurnosti makedonskog MUP-a Ljubčo Todorovski, javlja u ponedjeljak makedonski radio.

Todorovski je izvijestio da se istraga prekida na nekoliko dana, a nastavit će se ispitivanjem motora i sustava upravljanja, koji se smatraju glavnim uzročnicima nesreće jer je brod star 70 godina. Bit će ispitani i svi svjedoci i spasioci unesrećenih bugarskih turista, čije bi izjave mogle biti korisne za istragu.

Stručnjaci splitske tvrtke Dubina-inžinjering, koji su izvukli brod s dna Ohridskog jezera, vratili su se u Hrvatsku. Ohrid su napustili i bugarski stručnjaci koji su pratili postupak izvlačenja broda i istražni postupak, posebice zato što su u Bugarskoj nakon nesreće neki mediji i dužnosnici izrazili sumnju da je brod namjerno potopljen eksplozivnim sredstvima.

Brod je potonuo 5. rujna prevozeći bugarske turiste do crkve sv. Nauma koja se nalazi na suprotnoj strani jezera u odnosu prema gradu Ohridu. Na brodu je bilo 57 osoba s posadom, a brod je registriran za prijevoz 45 osoba. Do sada se sumnjalo da je to bio i glavni uzrok potonuća broda, no u današnjem izvješću ta se činjenica ne spominje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još