PREMIJER OBEĆAO POMOĆ

Većina tuzlanskih radnika odustala od pohoda na Hrvatsku

26.12.2014 u 13:23

Bionic
Reading

Najveći dio radnika četiri propale tvornice s područja Tuzle koji su se u srijedu u znak prosvjeda zbog teškog stanja u kojemu se nalaze uputili prema Hrvatskoj u petak su odustali od tog pohoda nakon što im je vlada Tuzlanske županije ponudila jednokratnu pomoć.

Županijski premijer u ostavci Bahrija Umihanić sastao se s obespravljenim radnicima u četvrtak navečer obećavši im uplatu po 300 konvertibilnih maraka i dodjelu obiteljskih paketa vrijednih po 100 KM.

Tu odluku u petak je potvrdila županijska vlada pa će pomoć dobiti oko 800 radnika tvornice obuće "Aida", tvornice namještaja "Konjuh", Ljevaonice željeza i tvornice deterdženata "Dita".

Ponuđenom pomoći nisu ipak svi zadovoljni pa je manja skupina nezadovoljnih radnika odlučila nastaviti pohod prema graničnom prijelazu Orašje.

"Nas sedam nezadovoljno je ovom odlukom ali i stanjem u cijeloj državi. Problem je to što mi nemamo posla i nemamo od čega živjeti nakon siječnja. Tražimo da nam se osigura posao a ne milostinja", kazao je novinarima Hasan Užičanin, član vodstva sindikalne organizacije tvornice "Aida".

Užičanin nije mogao kazati što točno očekuju radnici koji idu ka granici.

Na početku prosvjednog marša u srijedu radnici su najavljivali kako će tražiti pomoć u nekoj od zemalja Europske unije.