MINISTAR POLICIJE SRBIJE

Izbjegli smo krvoproliće

21.09.2009 u 11:24

Bionic
Reading

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odgađanjem Povorke ponosa (tamošnji Gay Pride) izbjegnuto krvoproliće na ulicama Beograda jer je policija imala saznanja da protivnici parade spremaju žestoke napade na učesnike skupa i policiju

Dačić je za Press rekao da su podaci kojima policija raspolaže alarmantni i da bi na jednog sudionika Parade ponosa bilo najmanje deset potencijalnih napadača. Dodao je da su oni koji su spremali incidente bili opremljeni pirotehnikom. 'Napadači su planirali sudionike povorke pratiti prije i poslije skupa, čak smo imali podatke da su htjeli zapaliti autobuse u kojima bi sudionici parade bili prevoženi', dodao je Dačić.

'Ljudski životi su ispred ljudskih prava. Kakva je to parada promocija i prava ako bi možda u Beogradu bilo i deset mrtvih', kazao je Dačić. Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, međutim, smatra da bi bilo mnogo bolje da je Povorka ponosa održana, čak i na nekoj drugoj lokaciji izvan centra grada. Čiplić je, gostujući u Utisku nedjelje na TV B92, rekao da je za čitav događaj, za aktiviste, ali i za promociju slobode, bilo bitno da se skup održi ispred Palače Srbija.

'Moj osobni stav je bio da je daleko bolje održati Povorku ponosa i pokazati da su grupe koje su protiv skupa gubitnici', kazao je ministar. Državni tajnik Ministarstva pravde Slobodan Homen je kazao da Tužiteljstvo razmatra podnošenje kaznenih prijava protiv onih koji su proteklih dana prijetili sudionicima Povorke ponosa. Ocijenivši da svako ima pravo izražavati svoje stavove, on je kazao da je jednostavnije i sigurnije bilo organizirati skup na Ušću jer grupe koje propagiraju nasilje 'uopće nisu naivne'.

'Događanja oko Povorke ponosa olakšala su državi korak u obračunu s raznoraznim grupacijama', naveo je Homen.

Dragana Vučković iz organizacijskog odbora Povorke ponosa rekla je da predloženo premještanje lokacije skupa ne bi ni bio Povorka ponosa, već nekakav prosvjed druge vrste, koji ne bi poručio da u Srbiji postoji manjina.

Vučković je rekla da je neodržavanjem Povorke ponosa država pokazala da ne može garantirati u centru Beograda sigurnost skupu, u kojem bi sudjelovalo od 300 do 500 ljudi prenio je Mondo