KUPI ME, PRODAJ ME

Neželjeni pokloni završavaju na internetu

25.12.2014 u 18:06

Bionic
Reading

Sve više Francuza ne ustručava se neželjene poklone unovčiti na internetskim oglasnicima

Prema jednoj anketi, preprodaja nepoželjnih poklona preko specijaliziranih web stranica, kao što je e-Bay, proizvodi tržište vrijedno oko 133 milijuna eura.

Za ovogodišnji Božić Francuzi će u prosjeku potrošiti 518 eura, a više od polovine ove svote namijenjeno je poklonima, otkriva studija istraživačke kompanije Delloite, a prenosi francuski list Echos.

Najpoželjniji poklon za građane Francuske su knjige (41 posto), čokolade, parfemi, glazbena izdanja, ali i novac (38 posto) i poklon čestitke (31 posto).

Međutim, ekonomska kriza nije zaobišla ni praznike, tako da sve veći broj Francuza pribjegava preprodaji nepoželjnih poklona preko interneta, a najpopularniji portali za ovu vrstu trgovine su francuski leboncoin.fr i američki ebay.fr.

Prema istraživanju koje je sproveo e-Bay, čak 27 posto Francuza izjavilo je da je dobilo neodgovarajući poklon prošle godine. Ukupna svota potrošena na poklone koji nisu bili željeni bila je 584 milijuna eura, a prihodi od preprodaje ovih poklona iznose oko 133 milijuna eura.

Među najpreprodavanijim poklonima su odjeća, modni dodaci, knjige, stripovi i igračke.