SREĆA U GROSUPLJU

Uz pomoć jackpota grade Dom zdravlja

24.12.2014 u 17:09

Bionic
Reading

Gradić Grosuplje nedaleko od Ljubljane uspio je ove godine dovršiti novi dom zdravlja zahvaljujući pukoj sreći - u proračun te male općine kapnulo je više od 3 milijuna eura poreza još uvijek anonimnog stanovnika koji je prije godinu dana osvojio jackpot od rekordnih 21 milijun eura

"Novi dom zdravlja smo planirali još prije 20 godina, a ovo je bila doista sretna okolnost", izjavio je za Slovensku televiziju gradonačelnik Grosuplja Peter Verlič, dodavši da je dobro što se zahvaljujući nenadanu priljevu općina nije morala zadužiti za više od 4 milijuna eura, kolika je vrijednost investicije.

"Izvorni prihodi općina već godinama padaju i ako se tako nastavi trebat ćemo više srećkovića koji dobiju jackpot", našalio se Verlič.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je nedavno da će i lokalna samouprava morati dati svoj prilog štednji i stabiliziranja državnog proračuna, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo na terenu.

Vlada je mjerama za iduću godinu predvidjela 90 milijuna eura manje pomoći za siromašnije općine, te ukidanje dosadašnjeg sufinanciranja općinskih projekata, ali o tome još nema konačnog dogovora.

Stanje u pojedinim općinama je tako teško da se ukidaju i neki socijalni programi. Mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec nedavno je izjavio da bi uz nastavak sadašnjih trendova gradska blagajna iduće godine mogla bankrotirati i da je grad prezadužen, te očekuje pomoć države.