AUSTRIJANCI O IZBORIMA

'Josipoviću pada popularnost, Grabar Kitarović ima šansu u drugom krugu'

Bionic
Reading

Bečki lijevo-liberalni dnevnik Der Standard objavio je analizu hrvatske kampanje za predsjedničke izbore iz pera zagrebačke dopisnice Adelheid Wölfl, u kojoj se predviđa da će u prvom krugu pobijediti predsjednik Ivo Josipović, dok bi u drugom 'šanse mogla imati konkurentica Kolinda Grabar Kitarović'

Na početku Der Standardove analize pod naslovom 'U Hrvatskoj odlučuje drugi krug',ističe se da u Zagrebu vlada božićna, a nikako predizborna atmosfera,te da se tjedan dana pred prvi krug izbora moglo vidjeti malo plakatapredsjedničkih kandidata. Glavni događaj u gradu je božićni koncert, nakojemu se može susresti dosta podržavatelja HDZ-ove kandidatkinje,navodi austrijski dnevnik.

'Četvero kandidata sakupilo je potrebnih 10 tisuća potpisa. Socijaldemokratski predsjednik Ivo Josipović u anketama osvaja 40 posto. Njegova glavna konkurentica, konzervativna Kolinda Grabar Kitarović, ima oko 30 posto. Desno usmjereni Milan Kujundžić mogao bi osvojiti 10 posto glasova', objašnjava situaciju Der Standard te spominje i četvrtog kandidata Ivana Sinčića 'koji se bori protiv deložacija ... psuje i NATO' te ima svoju publiku, poput 32-godišnjakinje koju se citira u tekstu.

Ana P. je 'prošli put glasala za Josipovića, kojega je cijenila kaoprofesora prava', ali sada razmišlja glas dati Sinčiću i kaže:'Josipović je pokazao da nije dovoljno hrabar, nije ispunio mojaočekivanja.' Der Standard konstatira da je 'šef države očito izgubio napopularnosti' te citira političkog analitičara Davora Gjenera koji kaže da je rezultat izbora 'još uvijek otvoren'.


'Josipović mora pobijediti već u prvom krugu', smatra Gjenero, kojipredviđa da bi aktualni predsjednik mogao izgubiti u drugom krugu.Većina glasača Milana Kujundžića trebala bi u drugom krugu otići KolindiGrabar-Kitarović, iza koje stoji 'dobro organizirani HDZ'.

Kampanja je malo toga sadržajnog ponudila, pa tako Josipović zastupaustavne promjene, a Grabar Kitarović se založila za kastraciju pedofila,piše Der Standard te podsjeća i da je cijela priča započela saskandalom oko 'tajnog plana Barbika'. Gospodarska situacija, pak, nijejedna od velikih tema predsjedničke kampanje, 'iako se država nalazi udepresiji'. Analiza završava izjavom 42-godišnje Zorane S., koja kaže dane zna hoće li uopće glasati te dodaje da ljudi u Hrvatskoj zapravonisu spremni za promjene.