KRVOPROLIĆE BEZ SKRUPULA

ISIL poubijao 100 svojih stranih boraca koji su htjeli otići

20.12.2014 u 18:54

Bionic
Reading

Islamistička skupina Islamska država (IS) smaknula je stotinu svojih boraca iz stranih država koji su pokušali otići iz grada Rake, izjavio je u subotu za dnevnik Financial Times pripadnik snaga koje se bore protiv sirijskog režima i IS-a, prenio je AFP

Taj je militant, koji je želio ostati neimenovan i za kojeg FT tvrdi da ga 'dobro poznaje' izjavio je da je 'provjerio tih 100 smaknuća' stranih džihadista koji su se željeli povući iz sukoba.

Džihadisti IS-a u Raki rekli su da je stvorena posebna postrojba vojne policije koja je zadužena za strance koji žele dezertirati, što je urodilo pretresima desetaka objekata u kojima žive borci i jednakim brojem uhićenja.

Britanski tisak sredinom listopada tvrdio je da je IS uhitio pet Britanaca, tri Francuza, dva Nijemca i dva Belgijanca koji su se željeli vratiti u svoje domovine nakon što su se potužili da se bore protiv pobunjeničkih skupina umjesto protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Navodno bi se kućama željelo vratiti ukupno 30 do 50 Britanaca, ali se boje uhićenja kad stupe na britansko tlo, u to su vrijeme procjenjivali istraživači s londonskog King's Collegea s kojima je u kotakt stupio jedan od njih, tvrdeći da govori u ime svih.

Od početka kampanje zračnih udara koju je u kolovozu pokrenula međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om, Islamska država izgubila je jedan dio osvojenog područja i priličan broj vojnika, koji je svakim danom sve veći.

Tijekom 40-ak dana između listopada i studenog izvedeno je oko 2000 zračnih udara, u kojima je ubijeno oko 500 ljudi, većinom džihadista, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).