PRLIĆ I DR. NA ČEKANJU

Meron spjevao odu Haškom sudu

19.12.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Odluka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u žalbenom postupku protiv presude Jadranku Prliću i ostalima bit će donesena polovicom 2017. godine i to će ujedno biti posljednja presuda koju će taj sud donijeti, najavio je predsjednik ICTY-a Theodor Meron u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski Dnevni avaz

Meron je još jednom potvrdio kako nema promjena planova za okončanje rada Haaškog tribunala pojasnivši kako će početkom 2015. godine tom sudu preostati četiri prvostupanjska i pet drugostupanjskih predmeta.

'Do kraja te godine očekuje se da će se brojka smanjiti na samo jedan prvostupanjski i jedan žalbeni postupak', kazao je Meron.

Dodao je kako je 'svjestan kritika koliko je ICTY spor i skup', no istaknuo je kako su predmeti koji su pred njim vođeni potpuno različiti od onih procesuiranih pred nacionalnim sudovima jer uključuju veliki broj zločina počinjenih u dugim razdobljima i nad velikim brojem žrtava.

Kazao je i kako je svjestan koliko oslobađajuće presude u nekim slučajevima teško pogađaju žrtve, no dodao je kako je takve presude ne mogu smatrati greškom jer je zadaća suda da presuđuje isključivo na temelju činjenica i dokaza.

'Po mom sudu, pravi propust međunarodnog kaznenog pravosuđa bio bi kada bi međunarodni sudovi pojedince osuđivali u slučajevima kada za to nema dovoljno osnova u dokazima i zakonu', konstatirao je američki sudac.

Meron je uvjeren kako je, bez obzira na kritike, ICTY ostati zapamćen kao sud koji je po prvi puta nakon Drugog svjetskog rata potvrdio kako neće biti nekažnjivosti za počinjene ratne zločine. Pritom je uspio pronaći i privesti pravdi svaku od 161 osobe protiv koje je podignuta optužnica, što Meron smatra rekordom kojim se niti jedan nacionalni sud ne može pohvaliti.