'SPREM'TE SE, ČETNICI'

Šešelj i dalje žari i pali po Srbiji

19.12.2014 u 13:10

Bionic
Reading

Vojislav Šešelj, oslobođeni haški optuženik koji je, prema ocjeni hrvatske šefice diplomacije Vesne Pusić, pokvario odnose Hrvatske i Srbije te iznjedrio rezoluciju Europskog parlamenta i raspravu u Ujedinjenim narodima o (ne)učinkovitosti međunarodnog pravosuđa utjelovljenog u Haškom sudu, i dalje živahno radi na ostvarenju svoje političke ambicije - preuzimanju vlasti u Srbiji

U iščekivanju odluke sudskog vijeća o žalbi zbog privremenog puštanja Šešelja na slobodu, za koju ne postoji vremenski rok, splasnulo je zanimanje međunarodne javnosti za tog radikalnog Srbina. Protagonist, međutim, ne miruje, već obilazi Srbiju uzduž i poprijeko, vodi stranačke sastanke i nastupa gdje god ga pozovu puneći dvorane i razgaljujući pristaše koji mu skandiraju 'Vojo, Vojo'.

Posljednju provalu oduševljenja iskusio je u Centru za kulturu u Inđiji, gdje je u srijedu, uz koračnicu 'Sprem'te se sprem'te, četnici', promovirao svoju knjigu 'Srpski narod mora da oslobodi Republiku Srpsku Krajinu', posvećenu Blagoju Jovoviću, četničkom emigrantu u Argentini koji je nasmrt ranio poglavnika NDH Antu Pavelića


Šešelj se žali da je i dalje 'blokiran u centralnim elektronskim medijima' i da nastupa samo na lokalnim TV postajama. To je, kaže, iscrpljujuće, ali zadovoljan je jer na taj način uspješno nadilazi medijsku blokadu. Na posljednjoj, jučerašnjoj konferenciji za novinare obznanio je da mu je zdravstveno stanje nepromijenjeno i da će za mjesec-dva liječnički konzilij odlučiti hoće li prvo na kemoterapiju pa na operaciju ili će biti odmah operiran.

'Podvrgnuti Nikolića psihijatrijskom vještačenju'

Šešelj se uglavnom fokusira na unutarnjopolitičke probleme pa je tako najavio da će njegova Srpska radikalna stranka za nekoliko dana podnijeti Narodnoj skupštini zahtjev za pokretanje inicijative za smjenu predsjednika Tomislava Nikolića zbog kršenja Ustava. Nakon Nikolićeva citiranja srpskog proroka Tarabića, Šešelj zaključuje da su 'sazreli svi uvjeti za to da se predsjednik Republike podvrgne psihijatrijskom vještačenju' kako bi se utvrdilo je li on uopće u stanju obavljati predsjedničku funkciju.

'Izaći s takvom nebulozom u javnost, kojom je izašao na otvaranju mosta preko Dunava, ne može biti pokazatelj da se radi o normalnom čovjeku. Mi smatramo da on nije sposoban obavljati predsjedničku funkciju, ali želimo mišljenje kompetentnih, stručnih ljudi o tome', rekao je Šešelj.

'Vazalska' srpska vlast

Predsjednik Srpske radikalne stranke smatra da su ekonomske mjere srpske vlade, kojima su smanjene mirovine, potpuno pogrešne i da je umjesto toga trebalo ukinuti agencije koje se financiraju iz državnog proračuna. Ukazao je na nezaštićenost srpskog tržišta od uvoza robe iz inozemstva, osobito poljoprivrede istaknuvši da se to intenziviralo nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji 2008. Protiv je i suradnje Srbije s MMF-om jer je to, kaže, upropastilo sve države koje su se lakomisleno upustile u to, a aktualnu srpsku vlast ocijenio je vazalnom ne samo u odnosu na MMF, već i na Svjetsku banku, Europsku uniju i sve zapadne sile.