JEDNA OD NAJKRAĆIH PRESICA

Putin govorio 'samo' tri sata i deset minuta

18.12.2014 u 19:52

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak u Moskvi da želi razvijati normalne odnose sa Zapadom na temelju jednakosti, ali da je Zapad kriv za ukrajinsku krizu, javljaju ruski mediji

'Rusija želi razvijati odnose sa Zapadom na području obrane i borbe protiv terorizma, a također i na području gospodarstva, ali na temelju jednakosti i samo uz poštivanje njezinih nacionalnih interesa', poručio je Putin na svojoj jubilarnoj desetoj godišnjoj tiskovnoj konferenciji pred 1.259 novinara.

'Smatram da smo mi u pravu, kada je riječ o ukrajinskoj krizi, a ne Zapad', ustvrdio je.

Po njegovim riječima, da je Zapad na vrijeme pozvao na red organizatore državnog prevrata u Ukrajini, ne bi bilo građanskog rata.

'Da je bilo zauzeto takvo stajalište, uvjeren sam da sad u Ukrajini ne bi bilo građanskog rata i ne bi bilo brojnih žrtava, ali naši su kolege zauzeli drugo stajalište', kazao je.

Ukrajinski novinar postavio je pitanje o stanju u istočnoj Ukrajini i sudjelovanju ruskih vojnika u sukobima. Putin je istaknuo da oni Rusi koji sudjeluju u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine kao dragovoljci nisu plaćenici jer ne dobivaju novac za to. Ustvrdio je da je vojna operacija na istoku Ukrajine kaznena operacija ukrajinskih vlasti te da je Rusija spremna posredovati u postizanju rješenja sukoba.

Naglasio je da ukrajinsku krizu treba riješiti samo političkim sredstvima, a ne vojnima niti blokadom.

Također je rekao da Moskva ne sumnja u namjeru ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da uspostavi mir u Ukrajini, ali da se niz drugih ukrajinskih visokih dužnosnika protivi toj ideji.

Ponovio je da SAD stvara prijetnju Rusiji razvijanjem proturaketnog štita.

Po njegovim riječima, u Rusiji nisu mogući dvorski prevrati jer nema dvoraca, nego samo Kremlj koji je dobro zaštićen, a stabilnost u zemlji temelji se na potpori naroda.

Komentirajući izjavu novinara da je Rusija pridonijela napetosti u svijetu, Putin je rekao da je ona tome pridonijela 'samo u tom smislu da sve snažnije brani svoje nacionalne interese'. 'Mi ne napadamo u političkom smislu, mi nikoga ne napadamo, mi samo štitimo svoje interese', naglasio je ruski predsjednik.

'Nezadovoljstvo naših zapadnih partnera, prvenstveno američkih, povezano je s tim što mi radimo upravo to, a ne s tim da u području sigurnosti dopuštamo neka djelovanja koja izazivaju napetost', dodao je.

Putin misli da Zapad sebe smatra imperijem i da na druge regije gleda kao na svoje vazale. 'Oni (Zapad) će uvijek pokušavati vezati medvjeda (simbol Rusije).'

Jubilarna Putinova konferencija za medije bila je među najkraćima. Za tri sata i deset minuta, sat vremena kraće u usporedbi s prošlom godinom, Putinu je pitanja postavilo 39 predstavnika ruskih i stranih medija.

Dužinom rekordna tiskovna konferencija bila je ona 2008., koja je trajala četiri sata i 40 minuta.