TIHA DIPLOMACIJA

Medvedev: Izrael rekao Rusiji da neće napasti Iran

20.09.2009 u 16:18

Bionic
Reading

Izrael je Rusiji rekao da neće napasti Iran i taj napad bio bi nešto najgore zamislivo, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u intervjuu CNN-u emitiranom u nedjelju te također potvrdio tajni posjet izraelskog premijera Benjamina Netanyahu Moskvi, javljaju agencije

Obećanje o nenapadanju Irana izraelski predsjednik Shimon Peres dao je Medvedevu u kolovozu, rekao je ruski predsjednik.

Peres je poslije tog sastanka izjavio da je Medvedev obećao razmotriti prodaju proturaketnih sustava S-300 Iranu, oružja koje bi Izraelu otežalo napad na Iran, piše agencija Reuters.

"Kada me posjetio u Sočiju, izraelski predsjednik Peres rekao je nešto važno svima nama, 'Izrael ne planira nikakav napad na Iran, mi smo miroljubiva zemlja i to nećemo učiniti'", povjerio je Medvedev CNN-u.

Napad bi izazvao 'humanitarnu katastrofu, golem broj izbjeglica, a u Iranu raspirio želju za odmazdom i to ne samo protiv Izraela, budimo pošteni, već i protiv drugih zemalja. No moje kolege iz Izraela rekle su da takvo što ne planiraju i ja im vjerujem', rekao je Medvedev.

Agencija AP prenijela je da je Medvedev potvrdio tajni posjet premijera Netanyahua Moskvi 7. rujna. 'Premijer Netanyahu je došao u Moskvu. Učinio je to pod posebnim zatvorenim režimom. To je bila njegova odluka. Ne razumijem što je razlogu tomu, no naši su partneri tako odlučili', rekao je Medvedev.

Ruski predsjednik nije iznio pojedinosti sastanka o kojemu je vijest procurila uz nagađanje je li Netanyahu išao odgovoriti Rusiju od prodaje raketnih sustava ili izvijestiti je o planovima napada. Rusija je ugovor o prodajo S-300 Iranu potpisala prije dvije godine.

Rusija ima pravo prodavati obrambeno oružje Iranu. Sankcije često nemaju učinka i protiv Irana ne treba poduzeti nikakvu akciju, osim u krajnjoj nuždi, ocijenio je Medvedev.

Izglede da Moskva i Washington do kraja 2009. dogovore nov sporazum o smanjenju strateškog oružja, ocijenio je 'vrlo velikima'.