DOGOVOR DODIK - ČOVIĆ

U Vladi Republike Srpske i jedan HDZ-ovac

18.12.2014 u 08:17

Bionic
Reading

Parlament Republike Srpske je u noći između srijede i četvrtka izglasao povjerenje novoj entitetskoj vladi na čijem je čelu Željka Cvijanović koja je dužnost premijerke obnašala i u proteklih godinu i pol.

Za novu vladu temeljenu na rezultatima općih izbora provedenih 12. listopada od 83 zastupnika koliko ih ima Narodna skupština RS nakon više od šesnaest sati rasprave započete u srijedu ujutro glasovala je 'mršava' većina od njih 44.

Riječ je o zastupnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, Socijalističke partije (SP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) te nekolicini zastupnika stranaka koje su osvojile manji broj mandata u entitetskom parlamentu i sada čine vladajuću većinu.
Kandidati iz SNSD-a, SP-a i DNS-a čine i ministre u novoj vladi, a uz njih je ministarstvo za izbjeglice dobio kandidat HDZ BiH Davor Čordaš.

To je rezultat dogovora Dodika i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je SNSD-u zauzvrat zajamčio mjesto predviđeno za jednog ministra srpske nacionalnosti u vladi Federacije BiH.

Željka Cvijanović slovi za osobu potpuno odanu Dodiku a on joj je novi premijerski mandat povjerio unatoč činjenici da je u listopadu poražena u izbornoj utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Cvijanović je podnoseći uvodni ekspoze izjavila kako će njena nova vlada biti vlada kontinuiteta a najavila je kako će joj najvažnija zadaća biti 'izgradnja stabilnog gospodarstva'.

'To će zahtijevati reformu javnog sektora i fiskalnu konsolidaciju', kazala je Cvijanović oprezno najavljujući rezove čiji bi cilj bio smanjiti troškove u javnom sektoru.
Zastupnici oporbenih stranaka oštro su kritizirali ekspoze a posebice izjavu Cvijanović o vladi kontinuiteta.

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica tako je kazao kako RS zapravo treba dramatičan odmak od politike što ju je u proteklo devet godina vodio SNSD koliko drži poluge entitetske vlasti.

Oporba je također inzistirala na činjenici da Cvijanović ne može biti predsjednica vlade sve dok se ne razjasni afera sa snimkom telefonskog razgovora u kojemu ona govori o 'kupnji' dvojice zastupnika s ciljem osiguranja parlamentarne većine predvođene SNSD-om.

'Ovu vladu podržava parlamentarna većina skrpljena s kolca i konopca i od ljudi prevaranata', kazao je tijekom parlamentarne rasprave zastupnik Radikalne stranke Milanko Mihajlica ističući kako je nužno da se ova afera do kraja razjasni.