KAKO DALJE?

Slovenija i Rusija o suradnji nakon obustave Južnog toka

17.12.2014 u 22:34

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i ruski ministar za veze i masovne komunikacije Nikolaj Nikiforov vodili su u srijedu u Ljubljani sastanak mješovitog međudržavnog povjerenstva za gospodarsku suradnju, razgovarajući o odnosima nakon obustave projekta plinovoda Južni tok i pada vrijednosti ruske rublje

Glede gospodarskih sankcija EU-a protiv Rusije zbog ukrajinske krize, Erjavec je rekao da je današnji sastanak bio potpuno usklađen sa smjernicama EU-a, no upozorio je na povijesne, gospodarske i kulturne veze s Rusijom.

Prema njegovim riječima, Rusija je za Sloveniju značajan gospodarski partner, a i ovom se prilikom govorilo o brojnim mogućnostima suradnje malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije, autoindustrije, turizma i prometa.


Glede pada vrijednosti ruske rublje, što je ugrozilo neke slovenske izvoznike s velikim udjelom ruskog tržišta, Erjavec je rekao da se nada kako su oni dugoročno ukalkulirali poslovni rizik jer nijedno gospodarstvo ne može sasvim izbjeći krizu.

'Živimo u globalnom svijetu, nijedno tržište ne može neprestano rasti', kazao je Erjavec, dodavši da je i Slovenija imala svoje uspone i padove. Nikiforov je i službeno obavijestio Sloveniju da se Južni tok neće graditi. Po njegovim je riječima takav projekt bilo nemoguće realizirati pod uvjetima koje je nametala Europska unija.

Ministri su se suglasili da unatoč tome postoje dobri izgledi suradnje u budućnosti, pa i na energetskom području.