GLOBAL VOICES:

Žene u Hrvatskoj zbog pobačaja pribijaju na stup srama

16.12.2014 u 11:31

Bionic
Reading

Međunarodni portal Global Voices, inicijalni projekt Sveučilišta Harvard s podrškom Reutersa i Otvorenog društva, prikazao je Hrvatsku u crnom svjetlu, pobrojavši činjenice vezane uz ugrožavanje reproduktivnih prava žena. Osobito se problematizira to što Ministarstvo zdravlja, koje nastoji omogućiti dostupnost legalnih pobačaja, istovremeno dopušta bolnici Sveti Duh u Zagrebu da bude izuzeta od provedbe te obveze

'Iako je Hrvatska sekularna država, Katolička crkva u Hrvatskoj još uvijek ima ekstreman utjecaj u kreiranju zakona i mišljenja', piše Global Voices, podsjećajući da žene u Hrvatskoj imaju pravo na abortus do 10. tjedna trudnoće, temeljem zakona koji je na snazi od 1978, dakle još iz vremena bivše Jugoslavije.

'U protekle 23 godine, od neovisnosti Hrvatske, nekoliko vjerskih i neokonzervativnih grupa pokušalo je oponirati tom zakonu i zabraniti legalno inducirane pobačaje', ustvrdio je Global Voices, dodajući da zasad nitko od tih grupa nije vršio pritisak za zakonodavce za uvođenje potpune zabrane abortusa, iako su mnoge organizirale prosvjede i kampanje poput '40 dana za život'. Niti jedna od organizacija koje prosvjeduju protiv prava žena nije potaknula raspravu o kontracepciji, edukaciji i društveno-ekonomskim faktorima vezanim uz statistike i praksu pobačaja.

U Hrvatskoj, nastavlja Global Voices, ne postoji institucionalni spolni odgoj, a grupe koje se 'mole za život' protive se uvođenju edukacije o tome. 'Takve akcije samo su povećale stigmu i sramoćenje žena koje su se odlučile na abortus.'


Prigovor savjesti je još veća prijetnja reproduktivnim pravima žena u Hrvatskoj jer omogućuje ginekolozima da ne obavljaju abortuse, amniocentezu, niti neke aspekte medicinski potpomognute oplodnje, te da ne prepisuju kontraceptive.

'S obzirom na to da je hrvatski zdravstveni sustav na rubu kolapsa, uslijed zastarjelog sustava i novih reformi te zbog nestabilne ekonomije, mnoge žene jednostavno nisu u financijskoj situaciji zatražiti zdravstvenu skrb u privatnim institucijama po njihovom izboru. To je rezultiralo situacijom u kojoj ženama jednostavno nije omogućeno da donose odluke o vlastitim tijelima', upozorava portal.

Budući da abortusi po izboru žene nisu dio osnovnog programa zdravstvene zaštite, cijene općenito variraju od 100 do 400 eura. U nekim slučajevima uprave bolnica otišle su toliko daleko da su odlučile ne obavljati abortuse u svojim ustanovama, što predstavlja izravno kršenje postojećih zakona, ali su vlasti dopustile takve odluke, piše Global Voices.

Cijeli članak možete pročitati ovdje