ZBOG NERIJEŠENIH PITANJA

Čak 61,5 posto Hrvata kočilo bi ulazak Srbije u EU

16.12.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Budu li vlasti slijedile političko raspoloženje hrvatskih građana, Srbiju će u stjecanju punopravnog članstva u EU čekati puno prepreka. U tom slučaju rastopit će se obećanje da Hrvatska neće biti Srbiji ono što je Slovenija bila nama na putu u EU. Prema istraživanju javnog mišljenja, koje su partnerski provele agencije Alpheus i Ipsos Puls, čak 61,5 posto građana Srbiji bi uvjetovalo ulazak u EU rješavanjem otvorenih pitanja s Hrvatskom

Samo 26,3 posto ispitanika spomenutog istraživanja, provedenog u listopadu na uzorku od 969 osoba, smatra da se Srbiji ne treba uvjetovati ulazak u EU rješavanjem otvorenih pitanja s Hrvatskom, a 12,2 posto ispitanih ne zna bi li to trebalo činiti. Premda su u početku tvrdili da uvjeta neće biti, SDP bi uvjetovao ulazak Srbije podizanjem novih optužnica za ratne zločine. Takav stav podržava 61 posto njihovih simpatizera, a 24 posto ih je protiv. HDZ je više puta upozoravao da Srbija mora paziti na svoje ponašanje i retoriku želi li podršku za punopravno članstvo u EU, a traže i 'suočavanje s agresijom na Hrvatsku'. Uvjetovani ulazak Srbije u EU želi 67 posto simpatizera, a 28 posto su protiv kočenja Beograda otvorenim bilateralnim pitanjima.

OraH podsjeća kako je Hrvatska još 2011. saborskom Deklaracijom o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi zauzela stav da 'otvorena pitanja između država, koja su bilateralnog karaktera, ne smiju kočiti pristupanje država kandidata u EU'. Čak 62 posto ispitanika koji su se izjasnili kao glasači OraH-a smatra da Hrvatska ipak treba uvjetovati Srbiji ulazak u EU rješavanjem otvorenih pitanja.

Među ispitanicima koji preferiraju 'slovenski stil' ponašanja Hrvatske prema srpskom nastojanju da postane punopravnom članicom EU-a prednjače osobe s visokom i srednjom stručnom spremom te ih je više među onima koji žive u gradovima nego među onima koji žive na selu.

Uvjetovanom ulasku najskloniji su u Zagrebu i okolici, Lici i Dalmaciji, a najmanje na sjeveru Hrvatske te u Istri i Hrvatskom primorju.

Alpheusova analiza javnih politika

Agencija Alpheus priprema i izdaje izvješća o stavovima hrvatskih političkih stranaka o aktualnim društvenim pitanjima Alpheus Policy inSight. Kako ističe njihov urednik Mario Aunedi Medek, ambicija im je pozitivno utjecati na unapređenje političkih procesa u Hrvatskoj. Svako izvješće praćeno je i istraživanjem raspoloženja biračkog tijela o pitanjima o kojima se izjašnjavaju političke stranke. Istraživanja provodi partner na projektu, agencija Ipsos Puls. Projekt u cijelosti financira agencija Alpheus, odnosno Ipsos Puls financira prateća istraživanja javnog mišljenja.