Svijet ODLAZAK IRVINGA KRISTOLA

Umro guru američkog neokonzervativizma

Irving Kristol, pisac, urednik i socijalni filozof, koji slovi za utemeljitelja američkog neokonzervativizma, umro je u petak u Washingtonu u dobi od 89 godina

Kristol je kao osnivač, urednik i suradnik niza političkih magazina igrao važnu ulogu na intelektualnoj i političkoj pozornici SAD-a u posljednjih 50 godina.

Bio je urednik magazina Commentary od 1947. do 1952., te suosnivač i urednik britanskog Encountera. Bio je i izvršni potpredsjednik izdavačke kuće Basic Books 1960-ih, te profesor socijalne filozofije na Ekonomskom fakultetu sveučilišta New York. Predsjednik George W. Bush odlikovao ga je Predsjedničkom Medaljom slobode, najvišim američkim civilnim odlikovanjam.

Među mnogim djelima, autor je poznate knjige Neokonzervativizam: Autobiografija jedne ideje.

Godine 2003., Kristol je u tjedniku The Weekly Standard, čiji je urednik danas njegov sin William, napisao da je neokonzervatizam 'pun nade a ne zatupljujući, okrenut budućnosti a ne nostalgičan, dok je njegov prevladavajući ton vedar, a ne odbojan i mrzovoljan. Njegovi heroji 20. stoljeća su Theodore Roosevelt, Franklin Delano Roosevelt i Ronald Reagan'.

Za razliku od liberala, neokonzervatici su odbacivali većinu socijalnih programa predsjednika Lyndon Johnsona iz 1960-ih, no za razliku od tradicionalnih konzervativaca, podržavali su ograničenu socijalnu državu koju je uveo F.D. Roosevelt.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još