NE OPET

Slovenski premijer najavio tužbu zbog Ljubljanske banke

09.12.2014 u 19:00

Bionic
Reading

Slovenija i nakon presuda Europskog suda za ljudska prava ne odustaje: na današnjem sastanku slovenskog, hrvatskog i austrijskog premijera problem nastao iz doba Jugoslavije izbio je u prvi plan. Dok hrvatski premijer Zoran Milanović kaže da očekuje isplatu duga građanima, njegov slovenski kolega Miro Cerar tvrdi da je on puno manji od onoga što hrvatska poduzeća duguju Sloveniji

Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar izjavio je u utorak u Opatiji da će Slovenija možda tužiti Hrvatsku ako Zagreb ne prizna dug hrvatskih poduzeća prema Ljubljanskoj banci, a premijer Zoran Milanović uzvratio je da to nije državna stvar, nego pitanje banke i tih tvrtki, javlja RTL

Iako o toj temi premijeri nisu razgovarali na trilateralnom sastanku s austrijskim kolegom Wernerom Feymannom, novinari su Cerara i Milanovića pitali o tom dugogodišnjem neriješenom pitanju između dviju država.

'Prema nekim ocjenama stručnjaka, potraživanja Ljubljanske banke možda su veća od duga banke štedišama i mi to vrlo intenzivno proučavamo', rekao je Cerar na konferenciji za novinare.

'Ako naši susjedi možda ne priznaju te dugove, razmišljamo u upotrebi pravnog sredstva', dodao je.

Milanović je rekao da Ljubljanska banka ima mogućnost da taj dug utuži, ali da država za to ne može odgovarati.

'Čudim se što u 25 godina to nije procesuirano. To nije stvar države', naglasio je premijer.

Slovenija je prema presudi Europskoga suda za ljudska prava obvezna vratiti novac bivšim štedišama, a odboru ministara Vijeća Europe Ljubljana mora do 16. siječnja iduće godine predstaviti akcijski plan izvršenja te presude.