GUŠENJE NA ULICI

SAD: Još jedan policajac koji je ubio crnca bez optužnice

04.12.2014 u 07:25

Bionic
Reading

Njujorška Velika porota odlučila je u srijedu da neće podizati optužnicu protiv bijelog policajca Daniela Pantalea, koji je nedozvoljenim zahvatom gušenja na ulici ubio 43-godišnjeg Afroamerikanca Erica Garnera, a državni odvjetnik najavio je istragu o tom slučaju

Policajac je u srpnju na ulici u Staten Islandu, najmanjoj njujorškoj općini, pred brojnim šokranim prolaznicima rukama zadavio Garnera, koji je prodavao švercane cigarete.

Snimka smrtonosnog zahvata, na kojoj se vidi kako Garner viče da ne može disati, objavljena je na internetu nedugo nakon napada te je izazvala ogorčene prosvjede Njujorčana protiv policijske okrutnosti.

Garner je bio otac šestero djece, a za život je zarađivao prodavajući švercane cigarete. Njegova sestre Emerald izjavila je medijima da nije imao oružje, niti je bio osuđivan za pljačku ili neko drugo teže kršenje zakona.

Nakon objave odluke o oslobađanju Pantalea dvjestotinjak ljudi započelo je mirni prosvjed na Times Squareu, a u Staten Islandu, blizu mjesta Garnerove pogibije, neki su prosvjednici demonstrativno uništavali cigarete pred novinarima i prolaznicima.

Odluka porote na Staten Islandu došla je dva tjedna nakon odluke porote u Fergusonu, u državi Missouri, da se neće podizati optužnica protiv također bijelog policajca Darrena Wilsona koji je hicima iz pištolja usmrtio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna.

U Fergusonu su nakon toga izbili nasilni prosvjedi, a američke vlasti boje se da se slično ne ponovi i u New Yorku. Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio pozvao je prosvjednike da se suzdrže od nasilja i najavio da će njujorška policija istražiti sve okolnosti nemilog događaja.

Državni odvjetnik Eric Holder najavio je da će Ministarstvo pravosuđa pokrenuti istragu o Garnerovoj smrti i također apelirao na prosvjednike da budu miroljubivi.

"Naši istražitelji provest će neovisnu, temeljitu, poštenu i brzu istragu", rekao je Holder novinarima dodajući kako će ponovno biti pregledana cjelokupna dokumentacija vezana uz taj slučaj.

Najnoviji slučaj neodgovarajuće reakcije na policijsko nasilje potaknuo je i predsjednika Baracka Obamu da se osvrne na problem nepovjerenja između policije i manjinskih zajednica.

Ne komentirajući izravno Garnerov slučaj, Obama je izrazio zabrinutost jer mnogi pripadnici manjinskih zajednica smatraju da od policije ne mogu očekivati pošteni postupak.

"Nećemo odustati dok ne vidimo jačanje povjerenja i odgovornosti između naših zajednica i snaga reda", rekao je Obama.

Policajac Pantaleo objavio je u srijedu izjavu u kojoj je izrazio žaljenje zbog Garnerove smrti i uputio sućut njegovoj obitelji. "Nije mi bila namjera ozlijediti bilo koga i osjećam se vrlo loše zbog smrti g. Garnera", tvrdi Pantaleo dodajući kako je postao policajcem kako bi "štitio one koji se ne mogu sami štititi".

No, njegova izjava nije uvjerila prosvjednike koji se okupljaju na mjestu Garnerove pogibije, kako bi mu odali počast. Garnerov očuh Benjamin Carr poručio je da "pravosudni sustav nije učinio ono što je trebao učiniti".

Daniel Skelton, crnoputi 40-godišnji bankar, rekao je pak na glas ono što mnogi prosvjednici misle: "U ovoj zemlji život crnog čovjeka nije važan".