GLOBALNA PRIJETNJA

Pusić: Koalicija protiv Islamske države je jedinstvena

03.12.2014 u 16:50

Bionic
Reading

Koalicija za borbu protiv Islamske države koja predstavlja globalnu prijetnju, pokazuje visok stupanj jedinstva i zajedništva, a Hrvatska joj pridonosi streljivom i humanitarnom pomoći, rekla je u srijedu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka koalicije.

Drugog dana susreta šefova diplomacije zemalja članica NATO-a u NATO-u je održan sastanak koalicije za borbu protiv IS-a, koja se u zadnje vrijeme sve češće naziva Daesh, što je arapski akronim za Islamsku državu Iraka i Levanta (ISIL).

'Ta se kratica sve češće koristi kako bi se naglasilo da nije riječ ni o islamu ni o državi, što implicira ime ISIL. To je naprosto teroristička i ekstremistička grupacija koja koristi najbrutalnije metode u svom nastojanju da se dokopa vlasti, novca i naftnih izvora', rekla je ministrica Pusić nakon sastanka na kojem je sudjelovalo šezdesetak zemalja koji čine međunarodnu koaliciju za borbu protiv Daesh-a.

Pusić je rekla da ovaj sastanak nije bio sastanak na kojem zemlje sudionice preuzimaju nekakve obveze, nego je njegova svrha 'demonstrirati zajedništvo, od Japana do arapskih zemalja, Sjedinjenih Država i svih država naše regije'.

Borba protiv islamista uključuje i borbu protiv slanja stranih boraca, koji odlaze u Irak i Siriju, boriti se na njihovoj strani, rekla je.

'Hrvatska tu ima vrlo pozitivno iskustvo suradnje s Islamskom zajednicom i neobično važnom i pozitivnom ulogom koju muftija Aziz Hasanović igra u toj komunikaciji s islamskom zajednicom u Hrvatskoj. Suradnja je najefikasniji način promoviranje europskog islama', rekla je Pusić.

Dodala je da Hrvatska koaliciji protiv Islamske države pridonosi slanjem streljiva i humanitarne pomoći.

'Naša predanost vjerojatno će se mjeriti godinama, ali naši napori već daju značajne rezultate', izjavio je američki državni tajnik John Kerry na prvom sastanku ministara vanjskih poslova članica koalicije u Bruxellesu na kojem sudjeluje šezdesetak ministara iz zemalja sudionica međunarodne koalicije u borbi protiv radikalne Islamske države.