Svijet RATNI ZLOČINI

BiH će tražiti izručenje kapetana Dragana?

  • Autor: Hina
  • 18.9.2009 9:11:04
  • 18.9.2009 9:06:34

Pravosuđe Bosne i Hercegovine moralo bi ozbiljno razmotriti postojeće izjave koje Dragana Vasiljkovića terete da je sudjelovao u ratnim zločinima na području te zemlje a nepostojanje ugovora o izručenju između BiH i Australije ne bi smjelo biti zaprekom da mu se ipak sudi u Sarajevu, ocijenio je Damir Arnaut koji je predložen za novog veleposlanika BiH u Australiji.

U intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko Oslobođenje Arnaut je kritizirao navode iz Ministarstva pravosuđa BiH po kojima se Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, ne može tražiti od Australije jer ne postoji ugovor između dvije države koji bi regulirao pitanje izručenja.

"Prema zakonima Australije postojanje takvih ugovora uopće nije nužno kako bi neka osoba bila izručena drugoj državi, posebice u slučaju optužbi za genocid ili druge zločine pokrivene ženevskim konvencijama", kazao je Arnaut.

Podsjetio je kako Australija ni s Hrvatskom nema takav ugovor pa su australski sudovi ipak procijenili kako to ne predstavlja smetnju eventualnom izručenju.

Arnaut je ocijenio kako se Ministarstvo pravde BiH u ovom slučaju "postavlja kao Vasiljkovićev odvjetnik" umjesto da traži način za izručenje bude li na kraju podignuta optužnica.

Hina je iz izvora Tužiteljstva BiH ranije doznala kako se Vasiljkovićevo ime doista pominje u nekim sudskim spisima povezanim s istragama o ratnim zločinima no on za sada nema status osumnjičenika.

Arnaut je pojasnio kako su se tijekom nekih svjedočenja na Sudu BiH čule izjave koje Vasiljkovića izravno povezuju sa zločinima počinjenim u okolici Zvornika.

"Jedna žena čiji je identitet zaštićen čak je Vasiljkovića u sudnici identificirala kao čovjeka koji ju je osobno silovao pet ili šest puta 1992. godine. To su vrlo ozbiljne optužbe i naše ih pravosuđe treba jednako ozbiljno razmotriti", konstatirao je Arnaut.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još