KLEIN OCIJENIO

Izlaz za BiH je NATO i ustavne reforme uz potporu SAD-a

18.09.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Bivši posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Bosnu i Hercegovinu, američki diplomat Jacques Klein, izrazio je zabrinutost zbog trenutačnoga stanja u toj zemlji i založio se za snažnu pomoć SAD-a za ulazak BiH u NATO, ustavne reforme i gospodarski razvoj, u intervjuu bosanskoj redakciji Glasa Amerike (VOA), objavljenom u četvrtak.

Klein je kazao da je u novom broju magazina Forreign Affairs objavljen članak pod naslovom 'BiH na rubu propasti' što je ocijenio "vrlo zabrinjavajućim".

Upozorio je da je međunarodna zajednica dosad potrošila 14 milijardi dolara za BiH, što je po glavi stanovnika mnogo više nego što je nakon Drugog svjetskog rata dano Njemačkoj ili Japanu za obnovu zemlje, a rezultati nisu ni blizu.

"Milijarda dolara pomoći je nestala, pa molim da mi oni koji znaju gdje je novac to kažu ili da ga vrate svojoj državi kojoj pripada, što se vjerojatno neće dogoditi", kazao je.

Nefunkcioniranje BiH kao države, po njegovim riječima, diskreditira Europsku uniju, NATO i UN, koji su tvrdili da će BiH biti uspjeh.

"Ako BiH, koja je u srcu Europe ne može funkcionirati, kako uopće možete i pomisliti da će to funkcionirati u Afganistanu ili Iraku", upitao se Klein.

Ocijenio je da bi brzi ulazak u NATO bio korisno rješenje trenutačnog političkog zastoja, te da bi BiH donio brojne koristi, uključujući i poboljšanje infrastrukture.

"Budućnost za BiH vidim u okviru EU-a, ali puno kasnije iz mnogih pravnih, fiskalnih i drugih razloga", dodao je.

Klein je ocijenio kako je "vrijeme da se SAD snažnije uključi, jer ima određenu težinu da promijeni stvari", dok Europljanima za svaku odluku treba konsenzus što je dugotrajan proces.

"Nadam se da će SAD uvidjeti kako je u našem vlastitom interesu da se ponovno aktivnije uključimo, jer smo već uložili ogromne napore u BiH i treba taj posao izvesti do kraja", naglasio je.

Osim članstva u NATO-u, Klein se zauzeo i za "gospodarski razvoj, za izgradnju autoceste od Budimpešte do Dubrovnika" i zapošljavanje, upozorivši da prava i budućnost mladih u BiH, ugrožavaju njihovi čelnici koji "i dalje vode rat, naravno ne oružani, ali i dalje ga vode".

U intervjuu za VOA-u, Klein je ocijenio kako je u BiH poslije rata trebalo ukloniti cijeli ratni 'establishment', te zakonom zabraniti nacionalne stranke i obvezati političke stranke da imaju ekonomsku platformu.

Klein je pozvao na provedbu ustavnih reformi u BiH. "BiH mora definirati svoj ustav. Svoj pravi ustav", kazao je dodajući kako je SAD trebalo puno godina da definira odnos i ovlasti državnih i federalnih vlasti.

Na pitanje o mogućnosti da SAD imenuje izaslanika za regiju, u kojem kontekstu se spominje i njegovo ime, Klein je kazao da bi "posebni izaslanik bio dobra ideja", te da bi on prihvatio ponudu jer vjeruje u Bosnu i Hercegovinu.

Klein je upozorio i na "alarmantno gospodarsko stanje u BiH, veliku stopa nezaposlenosti i činjenicu da 25 posto stanovništva živi ispod praga siromaštva", te izrazio nadu da će administracija Baracka Obame shvatiti kako postoji hitna potreba da se nešto učini.