JOSIPOVIĆ O ŠEŠELJU

'U Beogradu nisu razumjeli opasnost od duha iz boce'

01.12.2014 u 17:40

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo zahtjevom haškoga tužiteljstva da se optuženik za ratni zločin Vojislav Šešelj vrati u haški pritvor i poništi odluka o njegovu privremenom puštanju, što je, istaknuo je, i poruka vlastima u Srbiji da reagiraju na slične ratnohuškačke provokacije.

Josipović je u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu' kazao kako se na Šešeljevu retoriku nakon njegova dolaska u Beograd reagiralo u Hrvatskoj, da je i sam u pismu predsjedniku Haškog suda i hrvatskoj javnosti upozorio kako kako odluka o njegovu puštanju nije jamčila da Šešelj neće uznemiravati žrtve, da neće politizirati i zazivati retoriku koja je i inspirirala ratne zločine.

'Osuda je bila i na europskoj i kod nas na nacionalnoj razini, tu smo svi bili jednodušni i dobro je da i tužiteljstvo sada ima probuđenu savjest i da je reagiralo. Cijeli taj postupak je predug, a ponašanje Šešelja nakon tog humanitarno motiviranog puštanja zapravo je pljuvanje u lice međunarodnoj pravdi. Zato mi je drago da je haško tužiteljstvo reagiralo. Kakva će biti odluka ne znam, Vijeće je neovisno, ali u svakom slučaju to je poruka i onima koji bi i dalje koristili takvu retoriku, a i vlastima u Srbiji da reagiraju na slične provokacije, jer iako možda Šešelj zbog navodne bolesti i nije neka trajna opasnost, duh iz boce koji izlazi, duh šovinizma, duh agresije, jest i uvijek je opasan', poručio je.

Pohvalio je reakciju hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu na Šešeljevo puštanje, a na poruke srpskih radikala kako se njihov bivši vođa neće dragovoljno vratiti u haški pritvor napomenuo je kako takav zahtjev međunarodnog prava jednako vrijedi za sve države na svijetu.

Upitan kako će se Šešeljev slučaj odraziti na odnose Zagreba i Beograda, posebno nakon izglasavanja rezolucije u Europskom parlamentu i činjenice da je premijer Zoran Milanović otkazao svoj posjet Beogradu, kao i nakon retorike vladajućih u Beogradu, Josipović je odgovorio: 'Izgleda da u Beogradu nisu razumjeli koja je potencijalna opasnost od duha iz boce koji se javlja'.

'Primarni krivac za ovu situaciju je bez sumnje Haški sud, ali kada je već došlo do toga, kada je Šešelj već krenuo s tom huškačkom retorikom, tada je i Republika Srbija trebala napraviti jednu distancu i na kraju krajeva pitati ima li mjesta primjeni nekih zakonskih odredbi koje se odnose na huškanje. Prema tome, mislim da bez obzira što ovo sada nije najsretniji trenutak za pregovore, dobro je da premijer nije otišao, poslao je time i dodatnu poruku, ali sam siguran da u jednom kontinuitetu politika dobrosusjedstva treba i hoće pobijediti', naglasio je Josipović.

Istaknuo je kako Hrvatska, u odnosu na srbijanski pregovarački proces o članstvu u EU, treba zauzeti principijelan stav, jednako kako su i ostale zemlje članice zauzele prema Hrvatskoj kao kandidatu za članstvo. 'Dakle, ako je zahtjev, a jest bio prema Hrvatskoj da provodi vladavinu prava, to će se sasvim sigurno odnositi i na Srbiju i svaku drugu zemlju koja želi pristupiti u EU. Nikako to ne treba gledati kao na neki naš poseban revanšizam ili nešto drugo. Naprosto, mi kao europska zemlja koja odlučuje o tome tko će sve u europski klub trebamo samo inzistirati ni više, ni manje nego da se ispune jednaki kriteriji kakve smo imali i mi', rekao je.

Josipović ne misli da je Šešelj utjecao na predsjedničku kampanju u Hrvatskoj. 'Ma možete misliti kako je silno utjecao. Vidjeli smo da jedan opskurni medij, opskurni novinar rade određene konstrukcije, a mislim da je to potpuno nevažno i uopće se ne treba tim zamarati', rekao je predsjednik. Tužiteljstvo Haškog suda zatražilo je u ponedjeljak od raspravnog vijeća ICTY-ja da opozove odluku o privremenoj slobodi za optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, potvrdio je ICTY-jev ured za odnose s medijima.

Tužiteljstvo u podnesku od petka zaključuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji 'potkopao osnove' odluke o privremenom puštanju na slobodu koju je, na vlastitu inicijativu, 'iz humanitarnih razloga' donijelo raspravno vijeće pod predsjedanjem suca Jean-Claudea Antonettija zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog. Tužiteljstvo traži od raspravnog vijeća opoziv te odluke, povratak Šešelja u Den Haag i zakazivanje hitne rasprave o njegovu zdravstvenom stanju i uvjetima pod kojima bi eventualno ponovno mogao biti privremeno oslobođen.