'SVJEŽE OBAVJEŠTAJNE PROCJENE'

Obama: Odustajemo od štita u Češkoj i Poljskoj

17.09.2009 u 20:42

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je objavio da SAD odustaje od planirane izgradnje sustava za obranu od projektila u Češkoj i Poljskoj te da će umjesto toga razmjestiti druge sustave, prilagođenije zaštiti NATO-ovih saveznika od prijetnja iranskih projektila kratkog i srednjeg dometa

WASHINGTON - U izjavi za medije u Bijeloj kući Obama je rekao da je tako odlučeno na temelju jednoglasne preporuke njegovih savjetnika te da će biti razmješten 'sveobuhvatniji sustav' zaštite od projektila, koji će 'pojačati zaštitu svih američkih saveznika u NATO-u'.

Iz Rusije s ljubavlju

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u četvrtak je izjavio kako cijeniodluku SAD-a da odustane od postavljanja proturaketnog štita u Europite da je Moskva spremna na nastavak razgovora. Najavio je da će oproturaketnoj obrani razgovarati s Obamom na susretu 23. rujna u NewYorku. 'To će bit dobra prilika za razmjenu mišljenja o svim vidovimastrateške stabilnosti, uključivo i proturaketnu obranu', istaknuo je.'Vjerujem da ćemo i dalje od odgovarajućih tijela naših dviju državatražiti da pojačaju suradnju', rekao je. 'Nastojat ćemo zajednodonositi učinkovite mjere kojima ćemo suzbijati opasnost od širenjaraketnog oružja, mjere koje će nam dopustiti da uzmemo u obzir interesesvih strana i osiguramo jednaku sigurnost za sve države u Europi',rekao je Medvedev.

Naglasio je da se nov pristup temelji na svježim obavještajnim procjenama, koje u prvi plan stavljaju prijetnju iranskih projetila kratkog i srednjeg dometa, koji mogu dosegnuti Europu.

Prijašnji planovi bili su usredotočeni na balističke projektile dugog dometa, koje Iran nije razvijao u očekivanu tempu.

Drugi je čimbenik, po Obaminim riječima, 'konkretan i dokazan napredak u američkoj tehnologiji zaštite od projektila, posebno u vezi s presretačima na kopnu i moru, te pratećim senzorima'.

'Taj novi pristup brže će osigurati sposobnosti, temeljene na provjerenim sustavima i opsežniju obranu od prijetnje raketnim napadom, nego Program europske obrane od projektila iz 2007.', rekao je Obama.

'Naša nova arhitektura obrane od projektila u Europi osigurat će snažniju, pametniju i bržu obranu američkih snaga i američkih saveznika', naglasio je Obama, dodavši kako je novi pristup u skladu s NATO-ovim nastojanjima u obrani od projektila te da omogućuje jačanje međunarodne suradnje.

Istaknuo je da je o odluci obavijestio predsjednike češke i poljske vlade, koje su pristale na smještaj proturaketnog štita iz programa 2007., te da je potvrdio spremnost SAD-a za nastavak bliskih veza i suradnje s tim dvjema savezničkim i prijateljskim zemljama.

Obama je naglasio da je zabrinutost Rusije zbog prijašnjeg proturaketnog programa bila 'potpuno neutemeljena', te pozdravio spremnost Moskve da uključi svoje obrambene kapacitete u širu obranu 'zajedničkih strateških interesa', te zajedničke napore da se prekine iranski ilegalni nuklearni program.

'Stalno smo bili usredotočeni na prijetnju iranskog programa balističkih projektila i to ostaje u žarištu i temelju programa koji objavljujemo danas', rekao je Obama.

Najavio je nastavak snažnog diplomatskog zauzimanja SAD kako bi se Iran prisililo da poštuje svoje međunarodne obveze i zaustavi razvoj nuklearnog programa.

Umjesto razmještaja usavršena radarskog sustava u Češkoj i 10 presretača nove generacije u Poljskoj, kako je planirala Bushova vlada, novi sustav temeljit će se na razmještaju manjih projektila SM-3. Onoi će u prvo vrijeme biti na brodovima, a poslije vjerojatno u južnoj Europi ili u Turskoj, navodi u četvrtak The New York Times, pozivajući se na izvore kojima su poznati novi planovi Pentagona.