VISOKA MIROVINA

Kučan odbacio tvrdnje da je olakšao proračun

17.09.2009 u 19:01

Bionic
Reading

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u četvrtak je odbacio tvrdnje da prima krajnje visoku mirovinu te da je iz državne blagajne nakon odlaska s dužnosti dobio više od milijun eura

LJUBLJANA - Zbog gospodarske krize u Sloveniji trenutačno je 88.000 nezaposlenih, a sve su češći štrajkovi zbog niskih plaća, pa je Zmago Jelinčič vladi premijera Boruta Pahora uputio zastupničko pitanje jesu li istinite tvrdnje da je bivši predsjednik Milan Kučan "državnu blagajnu olakšao za milijun eura".

Odgovarajući na tu optužbu Kučan, koji je od 1992. do 2002. bio slovenski predsjednik i koji još slovi kao cijenjena i ugledna javna osoba, naveo je da od umirovljenja s početkom 2004. prima mirovinu u skladu sa zakonom. Drugim riječima, vlada mu iz državnog proračuna doplaćuje novčanu razliku između mirovinske osnovice i iznosa 80 posto plaće predsjednika države, što je uređeno zakonom.

Kučan je u svom odgovoru na Jelinčičeve tvrdnje, koji se pozvao na pisanje nekih medija, naveo da je mjesečna svota koju mu doplaćuje vlada 3183 eura bruto, odnosno 1607 eura neto, te da je Jelinčič njegovoj mirovini vjerojatno zabunom pribrojio i troškove ureda bivšeg predsjednika kao institucije.

Slovenski predsjednik nakon odlaska s dužnosti ima pravo na to, a riječ je o osoblju u uredu bivšeg predsjednia, troškovima boravaka u inozemstvu u različitim prigodama i prilikom predavanja, te trošku osiguranja.

U Sloveniji je ove godine pokrenuta jaka medijska i politička kampanja u svezi s primanjima dužnosnika koje neki smatraju prevelikima. Zato je Pahorova vlada odlučila ukinuti neka od prijašnjih prava bivših članova vlade i parlamenta. Riječ je o povoljnijim mogućnostima umirovljenja i primanja regresa za godišnji odmor u jednogodišnjem razdoblju dok su "na čekanju" nakon odlaska s dužnosti, iako u tom razdoblju i dalje imaju pravo na ministarsku, odnosno zastupničku plaću.